Integrationen af Dansk Skaldyrcenter ved Limfjorden i DTU samler en stor del af landets ekspertise inden for skaldyr og tang.
Det klukker, det kribler, og det krabler overalt på DTU Aquas nye center for skaldyr. Her er lange rækker af kar med hummere i alle størrelser - lige fra små bitte sorte prikker til kæmpe dyr med kolossale kløer. Her er boblende bassiner med moderøsters, som i løbet af ganske kort tid vil producere mere end en million æg. I et tredje lokale er der lange rækker af kolber og glasbeholdere. Her dyrkes mikroalger som foder til de mange østers-babyer.
Centeret arbejder med forskning og innovation inden for bæredygtig udnyttelse af kystzonens ressourcer, med særlig fokus på skaldyr. Der er 15-16 medarbejdere på centeret, som nu er integreret i DTU Aqua.
"Vi glæder os til at blive en del af et større akademisk miljø og ser frem til en faglig sparring med vores kolleger i Charlottenlund, Hirtshals og Silkeborg. Det vil helt givet berige os," siger den hidtidige direktør, Jens Kjerulf Petersen, som nu får titel af sektionsleder.
Han ser også frem til at kunne trække på et support-system i forhold til forskningsansøgninger. Centeret blev etableret i 2002 som en erhvervsdrivende fond med det formål at fremme bæredygtigt opdræt, fiskeri og industriel forarbejdning af skaldyr.
Men efter de seneste års universitetsreformer er det uhyre vanskeligt for en virksomhed at drive rentabel forskning, vurderer han.
Centeret har også en del formidlingsaktivitet. Morsø Gymnasium, lokale folkeskoler og turister er blandt de mange, som hvert år besøger centeret, der ligger ved havnen i Nykøbing på øens Mors i Limfjorden.
Nyt at undervise
"Det bliver nyt for os at skulle undervise på DTU. Vi ligger lidt væk fra alfarvej, så vi håber, at integrationen vil trække flere studerende til området," tilføjer Jens Kjerulf Petersen.
Ledelsen på DTU Aqua ser også frem til samarbejdet med de nye kolleger. Som vicedirektør på Aqua havde Eskild Kirkegaard ansvaret for at gennemføre integrationen.
"Vi supplerer hinanden godt. Nu får vi samlet en stor del af landets ekspertise inden for skaldyr og tang. Det vil styrke DTU's forskning og innovation, og samtidig vil det styrke universitetets forskningsbaserede rådgivning af myndigheder," fortæller Eskild Kirkegaard, som nu er cheffiskerirådgiver på DTU Aqua.