En god start på DTU

170 spændte unge mennesker, der alle står overfor at skulle tage hul på et nyt kapitel i deres liv, var i denne uge mødt op på DTU Diplom i Ballerup (tidl. IHK) for at deltage i introugen for nye diplomingeniørstuderende. På DTU’s campus i Lyngby var 131 nye ansigter tilsvarende mødt op. Og begge steder blev der onsdag d. 30. januar budt hjerteligt velkommen og introduktionen til studierne kunne begynde.   

Det er vigtigt med en god start på studiet - det viser alle undersøgelser! For når studierne bliver hårde, og det hele kan gå hen og blive lidt surt, er det essentielt at have et socialt netværk, som støtter én, og et campusliv der kan tilbyde lyspunkter og glæde. En god introduktion til både det faglige og det sociale liv på universitetet er derfor højt på dagsordenen, når nye studerende starter på DTU.

Efter fusionen mellem DTU og IHK, der trådte i kraft 1. januar 2013, er DTU blevet det universitet i Danmark, som uddanner flest diplomingeniører. Og fusionen var også på programmet, da de nye studerende blev budt velkomne i Ballerup:

”Kære nye studerende. Velkommen til jeres første dag på DTU Ballerup Campus. I søgte alle ind på Ingeniørhøjskolen København (IHK), men pr. 1. januar 2013 er vi fusioneret med DTU. Og I er, som den første årgang efter fusionen pionererne, som er de første der kommer til at få glæde af fusionen,” sådan startede konstitueret direktør Hans Schjær-Jacobsen sin tale til de ca. 170 nye studerende.

Jeg vil skabe en grønnere verden!

Hvert år starter der nu omkring 1300 diplomingeniørstuderende på DTU. Lige nu tilbydes der 10 studieretninger i Ballerup og 11 i Lyngby, men i løbet af 2013 skal disse retninger lægges sammen til en samlet portefølje og de to institutioner integreres. En af studieretningerne i Ballerup er Eksport, hvor der her i januar startede 23 kommende ingeniører. Tea Illum Jessen var en af dem, og på spørgsmålet om hvorfor hun havde valgt Eksport, var meldingen klar:

”Studieretningen kombinerer sprog, business og naturvidenskab på en måde, som jeg ikke har set andre steder. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal arbejde med bagefter, men med denne fagkombination tror jeg, at jeg kan være med til at gøre verden til et grønnere sted. Og det er det jeg gerne vil, ” fortæller hun.

Tea har taget en studentereksamen fra Aalborg Katedralskole, og har efterfølgende både nået at rejse rundt i Sydøstasien og arbejdet på et skisportssted i Schweiz. Dem der starter på diplomingeniøruddannelsen kommer fra en bred vifte af baggrunde. De kan fx have en baggrund som håndværker eller have en eksamen fra gymnasiet eller en teknisk uddannelse.  

Studielivet og det sociale er vigtigt!

Til velkomsten tog også de to studenterorganisationer ordet. De studerendes Råd (DSR) bliver i løbet af foråret 2013 integreret i Polyteknisk Forening (PF) på DTU, og der kommer til at ligge et stort stykke arbejde med at få de to kulturer til at spille sammen, forklarer Jacob Seneca Nielsen, der er informationskoordinator i PF’s bestyrelse og som sammen med sin kollega fra DSR bød velkommen i Ballerup.

”Vi har på DTU en helt utrolig frivilligkultur med over 800 frivillige studerende, der ligger deres arbejdstimer for at skabe alt fra den bedste studiestart, de fedeste fester og koncerter til det politisk arbejde der er med til at få gjort de studerendes dagsorden gældende på universitetet,” fortæller Jacob Seneca Nielsen og tilføjer, at det er intentionen, at der hurtigst muligt vil blive arbejdet for, at de studerende i Ballerup kan få alle de samme fordele og muligheder, som PF tilbyder de studerende i Lyngby.

Derfor vil den tiltrædende bestyrelse i PF lægge et stort stykke arbejde i, at få den gode frivilligkultur til at brede sig til Ballerup. For det kræver hænder der løfter i flok, for at få studiemiljø, fester og uddannelsespolitik til køre. Til gengæld for det frivillige arbejde får man ifølge Jacob et kæmpe netværk, uundværlig støtte gennem sin studietid, et godt CV og venner for livet.

De studerende der er startet i Lyngby slutter introugen af med en rustur, og i Ballerup vil fredag aften byde på middag og fest med band.

 

Fotos: T. Kaare Smith