Roskilde Festival: Bæredygtige skilte viser vejen

Når man i fremtiden tager på festival, skal det være nemt at finde rundt - både for publikum og samaritter. To DTU-projekter tester i år mulige løsninger på problemet med at finde hinanden.

“Jeg står i område C ved det orange telt fyldt med grafitti, lige ved siden af dem, der sidder og spiller ølbowling…”

Det har aldrig været nemt at finde hinanden, når man er på festival, især ikke, når der er 130.000 mennesker stuvet sammen i telte, der til forveksling ser helt ens ud.

Det betyder dog ikke kun, at det er svært at finde tilbage til sin lejr. Det kan nemlig have alvorlige konsekvenser, hvis et udrykningskøretøj ikke kan finde frem til en tilskadekommen person og give den rette hjælp.

Derfor har to hold studerende fra DTU i år sat sig for at gøre det nemmere for folk og samaritter at finde hinanden på campingområdet.

Skiltene skal være enkle

Det ene af projekterne består af tre høje skilte med en kasse på toppen, hvor der er malet en trekant, firkant eller cirkel. På toppen sidder også en solfanger, der lader LED-pærer op. Disse slår automatisk til, når solen går ned, så skiltene bliver synlige om natten.

"Vi valgte hurtigt at fokusere på at gøre det nemt og enkelt at forstå og kommunikere videre. Derfor har vi brugt så enkle symboler som muligt."
Julie Søborg Dresler Petersen, DTU-studerende

Skiltene er 3,5 meter høje og er især tiltænkt redningskøretøjer, der hurtigt skal frem til en tilskadekommen person. De kan dog også bruges af de almindelige festivalgængere.

“De gæster vi har snakket med har alle været positive og har kunnet bruge skiltene til at finde hinanden,” fortæller Anders Richard Pankoke Holm, en af de tre studerende bag projektet.

Især enkelheden i skiltene har været en af de største prioriteter.

“Vi valgte hurtigt at fokusere på at gøre det nemt og enkelt at forstå og kommunikere videre. Derfor har vi brugt så enkle symboler som muligt, så det er hurtigt og nemt for folk at forklare en ambulance, hvor der er sket en ulykke,” tilføjer Julie Søborg Dresler Petersen.

Har lært en masse

Projektet bestod oprindeligt af tre skilte, men på festivalens tredje dag, var to af dem pludselig forsvundet.

“Da vi kiggede til skiltene mandag morgen, var to af dem forsvundet, og det selvom vi tre ikke kunne rykke dem en millimeter. Det var selvfølgelig ærgerligt, men viser også bare, at man virkelig skal lave noget holdbart, hvis det skal stå på en festival. Det havde vi bare ikke budgettet til,” fortæller Julie Søborg Dresler Petersen.

Udover de forsvundne skilte, har projektet dog fungeret efter hensigten.

“Vi har fået sat fokus på et problem, som festivalen kan arbejde videre med. og så har vi fundet en masse man kan optimere på, så det både bliver nemt og bæredygtigt at bruge,” siger Julie Søborg Dresler Petersen.

Farver, tal og symboler viser vej

Det andet skilteprojekt fra DTU har valgt at fokusere på at skabe et overordnet system for hele området, hvor du kan finde forklare din position, lige meget hvor du står. Her har de studerende sat mest fokus på, at det er redningskøretøjer og samaritter, der nemt og hurtigt skal kunne finde rundt.

Systemet består af farvede træklodser, der er sat op på de store skraldespande, der allerede er i campingområdet. På hver klods er et tal og et symbol. Derved bliver området delt ind i et slags koordinatsystem, så man hurtigt kan finde placeringen meget præcist.

“Vi ville gerne lave noget, der kunne holde til at være på en festival, hvis du kigger på det andet projekt, forsvandt to af deres skilte ret hurtigt, derfor er vores lidt mere anonyme og mest henvendt til redningspersonalet,” forklarer Alecsander Glerup Larsen.

Når festivalen slutter på søndag, kan begge grupper samle op på projekterne og give festivalen en ide om, hvordan man i fremtiden kan gøre det nemmere og mere bæredygtigt at finde hinanden.

Skiltene står hele festivalen og kan findes i område West, campingområde C.