DTU vil lave biomasse om til brint. Med støtte fra Energistyrelsen - og i samarbejde med firmaet Cambi - er BioCentrum ved at opbygge et pilotanlæg, hvor ethanol, brint og metan fremstillingen udfra biomasse testes og optimeres i større skala. Anlægget forventes at stå klar først i 2006.
Brint er udset til at være fremtidens energibærer, og man taler om en ”brintøkonomi” eller ligefrem om ”brintsamfundet”. Brint kan udnyttes forureningsfrit i brændselsceller, hvor den kan forbrændes med vand som eneste produkt. En helt central forudsætning for en realistisk anvendelse af brint i transportsektoren er, at brinten kan lagres og transporteres på en tilstrækkelig koncentreret og sikker måde. En løsning på dette problem ser ud til at være kommet nærmere med udviklingen af brintpillen på DTU.
Fri brint forekommer ikke i udnyttelige mængder her på jorden, men skal fremstilles udfra brintrige stoffer. Næsten al brint, der bruges i dag, fremstilles udfra naturgas, og er dermed stadig et fossilt brændstof. På længere sigt antages vedvarende energikilder så som sol og vind at levere den fornødne energi til at producere brint udfra spaltning af vand, men der mangler stadig en større teknologisk udvikling før det er realistisk at producere brint på denne måde.
BioCentrum på DTU satser sammen med Kemisk Institut på DTU og Novozymes på at udvikle et bio/katalytisk raffinaderi koncept støttet af en større bevilling fra det Strategiske Forskningsråd. For at komme i gang med at producere brint fra vedvarende energikilder, er det muligt at starte en brintproduktion udfra halm, planterester og andre biprodukter fra landbruget, men også udfra egentlige energiafgrøder. Brinten kan produceres i et bio/katalytisk raffinaderi, som på mange måder minder om et oliebaseret raffinaderi men anvender biomasse som råstof. I et bio/katalytisk raffinaderi omdannes biomasse til en række produkter, som kan fungere som brændstof eller som råvarer i en ”grøn” kemisk industri.
I konceptet omdannes biomasse såsom halm, husdyrgødning og energiafgrøder til brint, ethanol og metan ved biologiske fermenteringsprocesser. Ethanol og metan kan herefter omdannes til brint i katalytiske processer. Ved at kombinere bioteknologiske og kemiske processer opnås en meget effektiv omdannelse af biomasse til brint, som ikke kan opnås ved de enkelte processer alene.
Med støtte fra Energistyrelsen - og i samarbejde med firmaet Cambi - er BioCentrum ved at opbygge et pilotanlæg, hvor ethanol, brint og metan fremstillingen udfra biomasse testes og optimeres i større skala. Anlægget forventes at stå klar først i 2006.
Nærmere oplysninger:
Birgitte Ahring bka@biocentrum.dtu.dk, Claus Hviid Christensen chc@kemi.dtu.dk eller Peter Westermann pw@biocentrum.dtu.dk)