Ny lokalplan sikrer en mere attraktiv campus

DTU kan med den nye lokalplan udvide campus i Lyngby med en friere arkitektur og dermed udvikle universitetets studie- og arbejdsmiljø.

DTU Campus 

Foto: Thorkild Amdi Christensen

 

Omkring 11.000 mennesker har deres daglige gang på DTU's campus i Lyngby. I de kommende år vil universitetets studerende og ansatte være vidne til en synlig forandring af DTU, når nybyggeri skyder i vejret. For med den nye lokalplan, som kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune har vedtaget den 27. juni 2011, og som træder i kraft den 14. juli 2011, er der åbnet op for nyt byggeri med en friere arkitektur, end den vi kender i dag.

 

"Det bliver nu muligt for DTU at skabe nogle faglige miljøer, som får en stærkere arkitektonisk identitet, end de har i dag, hvor bygningerne er meget ens. Vi vil samtidig fastholde den oprindelige arkitektoniske helhed og kvalitet, som Nils Koppel udarbejdede for mange år siden," forklarer campusdirektør, Jacob Steen Møller.

 

Så højt som Rundetårn

DTU har brug for mere plads, så dele af DTU Veterinærinstituttet, DTU Fødevareinstituttet og DTU Aqua kan blive en del af campus i Lyngby. I dag udgør DTU's samlede antal etagemeter i Lyngby ca. 300.000 m², og i de kommende ti år vil universitetet søge at udvide med ca. 50.000 m².

 

Men for at udvidelserne ikke skal gå ud over universitetets grønne områder og visionen om 'skolen i skoven', så er det nødvendigt at kigge opad for at finde pladsen til de ekstra etagemeter. Derfor bliver det med den nye lokalplan muligt for DTU at bygge i højden. Visse steder op til 33 meter i alt - næsten den samme højde som udsigtsplatformen i Rundetårn er over jorden. Men kun når det er funktionelt og arkitektonisk velbegrundet og i overensstemmelse med Campus' overordnede kvaliteter, pointerer Jacob Steen Møller.

 

 

De fem fortætningszoner på DTU 

 

Fem fortætningszoner

"Vi har udpeget fem zoner på campus, som vi kalder fortætningszoner, hvor vi kan bygge lidt tættere og eventuelt i højden. Zonerne bliver centrum for faglige netværkscentre, hvor arkitekturen skal understøtte et åbent miljø med adgang til vidensdeling. Men selvom lokalplanen giver os mulighed for at bygge højere bygninger, så er det ikke ensbetydende med, at det bliver løsningen i alle zonerne," forklarer campusdirektøren.

 

Se kort over DTU Campus i Lyngby, som den ser ud i dag

 

Han uddyber, at det bliver gennem arkitektkonkurrencer, at man finder de nye arkitektoniske løsninger. Den første udskrives til september i år, og handler om nybyggeriet i anden kvadrant, som fra 2015 skal rumme de faglige miljøer inden for bioingeniør-området.

 

 

Foto: Søren Kristensen

 

Kvalitet i udviklingen

Med den nye lokalplan i hånden kan DTU sætte skub på arbejdet med at videreudvikle universitetets campus, så det får et attraktiv arbejds- og studiemiljø, som også tiltrækker dygtige internationale forskere og studerende.

 

"Vi er meget glade for, at lokalplanen blev vedtaget. Med lokalplanen og DTU's selveje er der nu skabt grundlag for at styre og udvikle universitetets fysiske udvikling, så vi sikrer en campus af høj international kvalitet," siger Jacob Steen Møller.

 

Se den ny lokalplan på Lyngby-Taarbæk Kommunes website