Millioner til grønlandsk miljøforskning

Landsstyremedlem Agathe Fontain vil sætte miljøet på dagsordnen.

Et stykke metal, der er smeltet sammen i underlige klumper, virker lidt malplaceret blandt de gennemsigtige glaskolber i Arteks laboratorium. Men de er nu alligevel tæt forbundet, fordi det hele handler om forskning.

 

”Metalklumpen er udvundet af forurenet jord på Grønland,” fortæller lederen på Center for Arktisk Teknologi (Artek), Arne Villumsen. Han viser metalklumpen til Agathe Fontain. Hun er medlem af Landsstyret på Grønland med ansvar for Sundhed- og Miljøområdet.

Hun er kommet til DTU for at finde ud af, hvordan Artek DTU kan bidrage til at sikre, at miljøet på Grønland bliver bevaret.

 

”Det er vigtigt, at vi holder øje med miljøet, så vi er forberedt på de forandringer, der måtte komme. Samtidig er det nødvendigt, at vi ved, hvordan forandringerne påvirker naturen. Det er jo ikke kun miljø, men hele vores kultur og vores erhverv som fangere og fiskere, der bliver påvirket af disse forandringer,” siger Agathe Fontain.

 

Foto: Bo Jarner

 

Agathe Fontain og Arne Villumsen holdt et udbytterigt møde på Artek.

Foto: Bo Jarner.

 

Men det er ikke kun inden for miljøforskning, Artek er interessant for Grønland. De uddannelser som Artek tilbyder, spiller også en rolle.

 

”Det er rigtig spændende for vores unge. Og jeg tror, at hvis vi vil udvikle et mere bæredygtigt samfund, så skal det ske gennem uddannelse,” siger Agathe Fontain.

 

Hendes besøg på DTU gik så godt, at Artek netop har fået bevilliget 3,5 millioner til forskning.

”Pengene skal gå til at købe nyt forskningsudstyr i Grønland, og så skal de bruges til uddannelse,” siger Arne Villumsen.