En af de mest udbredte skader på vindmøller er defekter på vingernes bagkanter. Nu skal et nyt projekt stoppe udviklingen af disse skader.
Det energiteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram, EUDP, har bevilget 4,7 mio. kr. til et demonstrationsprojekt, som har til formål at forbedre mulighederne for at forhindre videreudvikling af skader i bagkanten af vindmøllevinger.
DTU Vindenergi deltager i projektet, der ledes af den danske ingeniørvirksomhed Bladena.
Blandt projektdeltagerne er nogle af vindbranchens sværvægtere, Vattenfall og Dong Energy, samt yderligere et par danske og udenlandske forskningsenheder og virksomheder.
Projektet skal nærmere undersøge perspektiverne og potentialet i et nyt patenteret retro-fit koncept, som blev udviklet på DTU, og som resulterede i spin-off virksomheden Bladena i 2011. Retro-fit konceptet går ud på at stoppe udviklingen af de skader, som typisk opstår i de limsamlinger, som vindmøllevingers bagkant består af.
DTU Vindenergis deltagelse i projektet ledes af lektor Christian Berggreen og skal bidrage med ny viden om monitorerings- og simulerings-metoder samt avanceret komponent-afprøvning, hvor testfaciliteterne i DTU Structural Lab på Lyngby Campus anvendes. EUDP, som hører under Energistyrelsen, har til formål at fremme ny klimavenlig energiteknologi, der øger forsynings-sikkerheden og realiserer Danmarks erhvervspotentialer på energiområdet.
Læs mere om EUDP her.
Læs mere om DTU Vindenergi her.