Bag ved Sustainable Lab, de DTU-studerendes telt på Roskilde Festival, har en lille, blå dieselgenerator kørt lystigt i hele ugen op til festivalens start. Men det er længe siden, den har haft diesel i tanken. I stedet sluger den hver dag en stor dunk sort og beskidt fritureolie, som er doneret af en velvillig pizzeria-ejer i Roskilde. Med strømmen fra generatoren får de studerende al den strøm, de skal bruge til belysning, el-værktøj, køleskab, computere og trådløst internet.
"Selve maskinen består af en ganske almindelig dieselmotor, en brændstoftank og en generator. Vi har så justeret motoren, så den kan køre på planteolie, og monteret en ekstra tank og et filter, der opfanger partikler ned til en tusindedel millimeter. Og så er vi kørende…," fortæller Charlie Haagendrup, som i juni blev færdig som maskiningeniør fra DTU.
Ifølge maskinmesterstuderende Anders Sigersen, der også er med i projektet, leverer pizzeria-ejerens brugte fritureolie 5 kilowatt og dermed tilstrækkelig strøm, til at den kunne trække to elkogere, der kører konstant, 100 køleskabe eller 1000 iPhones. Frituregeneratoren sluger 1,7 liter fritureolie i timen ved fuld belastning.
Roskilde Festivals boder producerer adskillige tusinder liter fritureolie, og ifølge DTU-ingeniørerne kunne en bare noget større udgave af generatoren uden problemer drive hele Odeon-scenens musik- og lysanlæg.
"Det smukke ved at bruge brugt fritureolie er, at det er et affaldsprodukt, der alligevel skal destrueres. Derfor er der ingen af de etiske problemer, der kan være i at bruge et fødevareprodukt til at generere energi. Og fordi det er et planteprodukt, der har opsuget CO2 under opvæksten, er det 100 procent CO2-neutralt," siger Anders Sigersen.
Røgen fra generatoren lugter – ikke overraskende – af friture, men det er ikke så meget, som man kunne vente. Som al anden udstødning fra motorer indeholder røgen partikler, CO2 og nitrøse gasser, også kendt som NOx’er. Til gengæld er den helt fri for svovl og dermed langt renere end almindelig udstødningsgas.
Til næste år vil de studerende udstyre generatoren med katalysator og partikelfilter og dermed gøre den endnu mere miljøvenlig.
Ud over Charlie og Anders har maskiningeniørstuderende Anna Mikkelsen og mekaniker Nicklas Agerbo fra Landbrugsskolen været med i projektet.