Forskning i kulhydrater der beskytter mod sygdomme

En særlig gruppe kulhydrater, som findes naturligt i modermælk og beskytter spædbørn mod bl.a. diarré og hiv-virus, er i centrum i et nyt fireårigt forskningsprojekt.

Med en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd på 20 mio. kr. skal en forskergruppe udforske en særlig interessant gruppe kulhydrater. Kulhydraterne – eller polysakkariderne – findes i store mængder i modermælk og beskytter spædbørn mod bl.a. diarré og hiv-virus.

 

”Det er en bestemt gruppe sukkerarter, som man finder næsten kun i modermælk og meget lidt af i andre pattedyr. De er meget potente,” forklarer professor Jørn Dalgaard Mikkelsen fra DTU Kemiteknik.

 

Han er leder af forskningsprojektet, som blandt andet skal undersøge, om man kan producere kulhydraterne uden for menneskekroppen.

 

”Men det er en type polysakkarider, som er rimelige svære at lave, og de optræder i 900 forskellige strukturer. Så der ligger også et stykke arbejde i at screene de forskellige strukturer for at finde frem til de mest potente,” uddyber professoren.

 

Biokatalyse bag produktion

Produktionen af de sygdomsforebyggende kulhydrater skal ske ved hjælp af biokatalyse, som er en proces, hvor enzymer bliver anvendt til at fremme en kemisk reaktion.

 

”Biokatalysen sikrer en grønnere produktion, da vi derved undgår at bruge kemikalier. Det betyder, at vi får en produktion uden væsentlig forurening,” forklarer Jørn Dalgaard Mikkelsen.

 

De sunde kulhydrater kan først og fremmest anvendes til forbedring af modermælkserstatninger. Men forskerne vil også undersøge om kulhydraternes egenskaber kan udnyttes i andre sammenhænge.

 

”Det er naturligt, at vi også kigger på, om vi kan anvende kulhydraterne til andre formål som eksempelvis sygdomsforebyggelse,” siger Jørn Dalgaard Mikkelsen.

 

Flere partnere i projektet

Forskningsprojektet trækker på øvrige professorer fra DTU Kemiteknik, nemlig professor Anne S. Meyer og professor John Woodley, ligesom professor Robert Madsen fra DTU Kemi er involveret.

 

Uden for DTU deltager også kræfter fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet og University of Reading.

Arla Foods og Danisco er endvidere partnere i projektet, og de har sikret, at projektets samlede budget er oppe på hele 36,3 mio. kr.

 

Det Strategiske Forskningsråds bevilling på 20 mio. kr. blev givet den 26. november 2009. I alt har rådet givet 347 mio. kroner fordelt på 18 projekter inden for sundhed, fødevarer og velfærd.

 

 

Mere information om bevillingerne fra Det Strategiske Forskningsråd: 

 

Læs pressemeddelelsen om Det Strategiske Forskningsråds bevillinger og se listen over samtlige projekter.

 

Læs artiklen ”Forskning i campylobacter-vaccine” – om bevillingen til DTU Fødevareinstituttet m.fl.  

 

Læs artiklen ”Tocifret millionbevilling skal sikre forbrugerne cremet yoghurt” - om bevillingen til DTU Informatik.

 

Læs artiklen ”60 millioner til at få bakterier på verdenskortet” – om bevillingen til DTU Fødevareinstituttet og DTU Systembiologi.