Siden det menneskelige genom blev afkodet i 2001 er antallet af sidevisninger på hjemmesiden hos Center for Biologisk Sekvensanalyse (CBS) steget fra 200.000 til op mod 2 millioner sidevisninger om måneden
Professor Søren Brunak forventer, at det tal vil stige endnu mere i fremtiden. Nu kan computere fra hele verden nemlig selv kontakte computerne på CBS via en metode, der kaldes for Web Services. Web Services er et system, der giver forskellige computere mulighed for at interagere med hinanden via netværk – uden menneskelig indblanding vel at mærke.
Systemet bruges verden over, og nu har professor Søren Brunak og hans medarbejdere indført det på CBS digitale analyse-systemer, som forskere fra hele verden benytter til at undersøge gener og proteiner.
Centrets analysesystem, CBS Prediction Servers, giver forskere mulighed for at indtaste en sekvens af aminosyrer fra et protein, hvorefter computeren beregner proteinets egenskaber. Det giver forskere mulighed for at undersøge, om proteiner f.eks. har de egenskaber, de leder efter. De kan lynhurtigt undersøge flere tusinde proteiner, og hvis computernes beregninger peger på, at enkelte proteiner har de ønskede egenskaber, så kan forskerne nøjes med at undersøge netop de proteiner i laboratoriet. På den måde sparer forskere fra hele verden tid og penge via DTU’s beregningsmodeller.
I dag indtaster de fleste forskere selv bogstavkombinationerne i proteinernes aminosyrer i søgesystemet, henter dem med en mus, eller bruger en hjemmelavet robot. Men med Web Service systemet er det faktisk allerede nu muligt at lade en computer gøre hele arbejdet. Så det kan i realiteten gå endnu hurtigere for brugeren at beregne proteinernes egenskaber.
CBS er gået med i EU projektet „Embrace“ til 12 millioner euro, som skal gøre Web Services langt mere brugbart og tilgængeligt for bioteknologiske forskere fra hele verden.