Nina Overgaard Therkildsen fra DTU Aqua vinder pris for sit ph.d.-projekt om evolution, klimaforandringer og torsk.
Torsk er forskellige og reagerer forskelligt på ændringer i miljøet. Det fandt Nina Overgaard Therkildsen ud af, da hun i sit ph.d.-projekt undersøgte den nordatlantiske torsks genetiske historie.
Resultatet er banebrydende og så godt formidlet, at hun nu har vundet en af dagbladet Informations otte ph.d.-trofæer.
”Ph.d.-cuppen var en god mulighed for at træne mine evner i at formidle populærvidenskabeligt. Jeg synes jo selv, at min forskning er rigtigt spændende og vil gerne dele resultaterne med et bredere publikum,” siger hun.
Se Nina forklare torskeprojektet på tre minutter
Historisk DNA og evolution i lyntempo
Nina Overgaard Therkildsen undersøgte i projektet DNA fra torsk indfanget over en 100 år lang periode. Det viste sig, at torskene omkring Grønland kan deles op i fire forskellige bestande, der ikke yngler med hinanden.
De fire ’torskeslægter’ har klaret klimaforandringer og overfiskeri på forskellige måder. Blandt andet fandt Nina Overgaard Therkildsen ud af, at torsken har kunnet tilpasse sig genetisk over ganske få generationer; altså at evolutionen kan foregå i lyntempo, hvis bestanden er truet af ændringer i livsbetingelserne. Den viden er vigtig for myndigheder, der skal beskytte torsken og fastsætte fiskekvoter.
”Jeg vil gerne være med til at skabe viden, der på sigt kan forbedre forvaltningen af klodens fiskeriressourcer,” siger Nina Overgaard Therkildsen.
Hun er nu ansat ved Stanford University i USA, hvor hun fortsætter sin forskning i fiskeriets påvirkning på fiskebestandenes genetik.