Foto: Colourbox

Anders Bjarklev: Vi er klar til at udvikle de store vindmøller

DTU hilser regeringens energiudspil velkomment.

En ny stor havvindmøllepark skal ifølge det energiudspil, som regeringen fremlagde 26. april, bidrage til målsætningen om, at mindst 50 procent af Danmarks energibehov i 2030 kommer fra vedvarende energi. Det er et signal om, at vi må speede forskning i og udvikling af optimale løsninger op i de kommende år.

Vi kan ikke sørge for mere vind, men vi kan sørge for at udnytte den bedre. Derfor skal vi strække os yderligere for at nå de sidste decimaler, som gør den afgørende forskel.

Meget forenklet kan optimering af vindmøllevingers udformning eksempelvis give 3 procent større udbytte, nye kompositmaterialer måske 2 procent, bedre gearkasser 0,75 procent og optimal placering på havet måske 3,75 procent.

Hvis vi er i stand til at skrue på alle disse optimeringsparametre for den kommende vindmøllepark og skabe en 10 procents forøgelse af produktionen, svarer det til 80 MW eller det samlede elforbrug for alle husstande i Slagelse.

I takt med at forskning i vindenergi og -teknologi bliver mere avanceret og detailorienteret, og samtidig med at vindmøllerne bliver større og større, er der behov for højteknologisk forskning og infrastruktur. Nybrud i forskningen er i stigende grad betinget af forskeres adgang til avanceret udstyr, databaser, faciliteter, forsøgsanlæg og værktøjer – den såkaldte forskningsinfrastruktur. Her har DTU oprustet i de senere år for at være på forkant med udviklingen.

Det er desuden helt afgørende for udnyttelsen af havvinden, at møllerne placeres rigtigt ikke bare i forhold til vindstrømme, men også i forhold til hinanden og til fastlandet. Med det DTU-udviklede software Global Wind Atlas kan der laves meget præcise estimater.

De store vindmøller, som nu skal produceres i større antal og stilles op på havet, skal også testes. Det gøres bedst på land. Her har DTU testfaciliteter i Høvsøre og Østerild, som er meget relevante. Vi står netop overfor en godkendelse af yderligere testpladser til vindmøller på op mod 330 meter. Vi kan ligeledes teste styrke og fleksibilitet af f.eks. møllevinger i stor skala samt vindpåvirkning med mere end tre gange orkanstyrke i den nationale vindtunnel.

DTU hilser det nye energiudspil velkomment og ser frem til nogle spændende år med bestræbelser på at holde Danmark i førerfeltet.