1 million euro til tuberkulose forskning

EU har bevilliget Ole Lund fra Center for Biologisk Sekvensanalyse (CBS) ved BioCentrum-DTU over 8 millioner danske kroner til at identificere dele af tuberkulose bacillen, der kan anvendes til at lave en ny vaccine mod tuberkulose.

Tuberkulose er sammen med Malaria og HIV/AIDS de mikroorganismer, der forårsager flest dødsfald i verden. WHO estimerer, at over 1,5 million mennesker hvert år dør af tuberkulose. Der findes en vaccine mod tuberkulose baseret på en mindre farlig slægtning til tuberkulose bacillen kaldet BCG vaccinen.

 

Denne vaccine bruges i det meste af verden, men den beskytter kun indtil omkring 15 års alderen. Man kan ikke vaccinere med denne vaccine to gange, da immunsystemet på dette tidspunkt stadig er stærkt nok til at afvise vaccinen, på trods af at det ikke er stærkt nok til at klare en infektion med den rigtige tuberkulose bacille.

 

 

Røntgenfotografi af patient med tuberkulose.

Foto: www.tuberculosis.net

 

I projektet vil forskerne på CBS anvende computerer til at lokalisere de dele af bacillen, som immunsystemet kan genkende, når det kontrollerer om en celle er inficeret, de såkaldte CTL epitoper. Projektet er et samarbejde med Søren Buus på Københavns Universitet, Tom Ottenhof fra Leiden Universitet i Holland, og Ugur Sahin fra det tyske biotek firma Ganymed.

 

PhD studerende Sheila Tang som arbejder på projektet udtaler: ”Når man kigger efter epitoper er det vigtigt ikke bare at se efter hvilke dele computeren udvælger, men også at bruge sin biologiske indsigt til at vælge de proteiner ud som har størst chance for at blive set af immunsystemet” (red: en epitop er den del af et antigen, som antistoffer genkender og binder til).

 

Projektet er planlagt til at køre i to år, og i den sidste del af projektet vil den hollandske samarbejdspartner undersøge hvilke af de forudsagte epitoper der kan genkendes af immunsystems-celler fra tuberkuloseinficerede individer.

 

Kontakt: Ole Lund