Når telefonen ringer mens musikken hamrer ud af højtalerne er der normalt ikke andet at gøre end at lade den ringe. Seks DTU-studerende har udviklet en løsning på problemet: TalkBox.
TalkBox har form som en dykkerklokke med indgangshul i bunden, hvor man kan tale uforstyrret sammen midt i musikken. TalkBox, hedder nyskabelsen, og den kan prøves ved Avalon og i graffitti-området under Roskilde Festival.
”For det første vil vi gerne tilbyde et sted, hvor man kan føre en samtale uden besvær, men samtidigt vil vi også skabe en anderledes oplevelse af lys og rum. Først tænkte vi i store vægge, der kunne spærre af for lyden i bestemte områder, men vi indså, at det ville blive for dyrt og fylde for meget. Derfor endte vi med at satse på dykkerklokke-ideen,” fortæller en af de seks studerende, Christian Jespersen, der læser Bygningsdesign på DTU’s diplomingeniøruddannelse.
"Først tænkte vi i store vægge, der kunne spærre af for lyden i bestemte områder, men vi indså, at det ville blive for dyrt og fylde for meget"
Christian Jespersen, studerende
Kantet kugle
Selve Talkboxen er formet som en 12-kantet kugle, der er bygget op af femkantede sider. I bunden mangler et par af siderne, så man kan komme ind i den nedefra. Kuglen er lavet af finér og ophængt i en høj, firkantet rørkonstruktion. Boxens indre er beklædt med Rockwool-bats og finérplader med huller, der er fræset med lasercutter på DTU’s værksteder, .
Når man stikker hovedet op i Talkboxen tænder en sensor for en LED-lampe, der drives af et batteri. Talkboxen er udstyret med en chip, der kan gemme data om, hvornår og hvor tit den bliver brugt. Oplysningerne på chippen kan hentes ud løbende via et usb-stik uden på boxen.
Effekten bliver målt
Præcist hvor meget TalkBox dæmper lyden har det ikke været muligt at måle inden festivalen. Men ifølge de studerende føles det ligesom at have vat i ørerne, når man stikker hovedet ind i kuglen. Under festivalen vil DTU-studerende, der læser fag inden for akustik, måle, hvor effektiv Talkboxen er.
Ligesom Christian læser tre af de seks studerende bygningsdesign på DTU’s diplomingeniøruddannelse, mens de to sidste læser henholdsvis elektroteknologi på bacheloruddannelsen og Electrical Engineering på masteruddannelsen.