Foto Annette Refn

DTU-rumforsker får H. C. Ørsted Forskerpris 2019

Rumteknologi
Lynforsker Torsten Neubert modtager H. C. Ørsted Forskerpris for at være med til at forstå, hvordan kæmpelyn bliver skabt i rummet.

H.C. Ørsted Forskerpris på kr. 50.000 bliver i år tildelt DTU-forsker Torsten Neubert, der arbejder med lynfænomener og står i spidsen for den videnskabelige del af rumobservatoriet, ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor). Projektet, som er Danmarks hidtil største rumprojekt, giver DTU-forskerne en ny og bedre forståelse af, hvordan der skabes lyn over skyerne, og hvordan tordenstorme påvirker stratosfæren og klimaet.

Formålet med prisen er at hylde H.C. Ørsteds indflydelse på kulturen, kunstnere, tænkere og videnskabsfolk i hele verden ved at udvælge prismodtagere, hvis arbejder kan knyttes til H.C. Ørsteds navn og livsværk, herunder også i relation til formidlingen af genren.

I en pressemeddelelse fra H.C. Ørsted Selskabet glæder formanden for priskomitéen, DTU-professor Jacob Østergaard, sig over tildelingen af forskerprisen til Torsten Neubert: ”Neubert er en internationalt anerkendt forsker, hvis forskning bliver citeret af forskere fra hele verden. Derudover har han et eminent formidlingstalent.”

Prisoverrækkelsen sker på H.C. Ørsteds fødselsdag den 14. august, hvor H.C. Ørsted Selskabet med støtte fra energiselskabet Ørsted uddeler priser og rejselegater. Prisoverrækkelsen foregår i Rudkøbing på Langeland, hvor H.C. Ørsted er født. Med prisen følger et kunstværk af kunstneren Sabine Majus Hansen.

”Jeg ser prisen som et rygklap til alle dem, der været med til at gennemføre ASIM. De første tanker om projektet begyndte allerede for 20 år siden. Igennem alle de år er der mange, der har sloges for projektet, og nogle gange har det været op ad bakke. Derfor er det fantastisk at få så fornem en anerkendelse,” siger Torsten Neubert.

Foto: Morten Rasmussen

Foto: Morten Rasmussen

Observeret flere hundrede glimt
Kulminationen på ASIM skete sidste år, da rumobservatoriet blev sendt op til Den Internationale Rumstation (ISS) med en SpaceX Falcon 9-løfteraket fra Cape Canaveral i Florida.

Formålet er at undersøge de voldsomme tordenvejr og lyn, der optræder over skyerne og afdække de usynlige processer, der driver dem. En af de usynlige processer er gammaglimt fra lyn, et fænomen, der kaldes Terrestrial Gamma-ray Flashes, (TGFs). Desuden undersøger ASIM energiudladninger, som drives af tordenstorme i området fra toppen af skyerne og 80 km op.

Ifølge Torsten Neubert viser de første målinger fra ASIM, at gamma-glimt i atmosfæren skabes i det øjeblik, et lyn kortslutter elektriske potentialer i skyerne. De udsendte glimt er røntgenstråling, der er 1.000 gange kraftigere end den, man får, når man får taget et røntgenbillede hos tandlægen.

ASIM har observeret flere hundrede af disse glimt i det første år i rummet. Det skyldes ikke mindst, at instrumenterne, der er monteret på observatoriet, er langt mere følsomme end dem, der har været opsendt ved tidligere missioner.

”Observationerne overrasker mig meget. Man ser blå lyn, der starter med en lille eksplosion øverst i skyen og skyder op i atmosfæren. Det er et ekstremt kraftigt blåt glimt, som ikke varer mere end 10-20 mikrosekunder,” siger Torsten Neubert.

”Vi ved ikke, hvorfor det sker. Der er aldrig nogen, der har kigget på de her fænomener med den nøjagtighed. Men hvis vi får fod på det, tror jeg, at vi skal gentænke vores kemiske modeller for, hvordan tordenvejr påvirker ozonlaget. For mig at se, er vi kommet et skridt nærmere til at forstå lynenes underlæggende fysik.”

Alle er velkomne til at overvære prisoverrækkelsen i Rudkøbing den 14. august. Se program.