Lise Fuglsang Vestergaard forvandler affald til mursten. Som nyuddannet civilingeniør arbejder hun videre med sin opfindelse, der indbragte hende topkarakter til eksamen, samt en førstepræmie i DTU's studenterkonference Grøn Dyst 2014.
Ideen med at genanvende blødt plastik og chipsposer til mursten opstod i foråret 2013, da Lise Fuglsang Vestergaard som kandidatstuderende på Design og Innovation var i Indien i tre måneder for at udvikle et affaldsindsamlings-system til den meget fattige by Joygopalpur. Inderne er i forvejen gode til at indsamle affald, som de kan tjene nogle få rupier på ved at aflevere det til genanvendelse. Men den bløde plastik lader de ligge, da ingen tilsyneladende kan bruge den, og plastikken udgør derfor et stærkt stigende affaldsproblem i Indien. Da Lise samtidigt oplevede, hvordan de lerklinede huse nærmest blev skyllet væk under monsunen, lagde hun to og to sammen. Kunne man genanvende plastikken til mursten og løse to problemer på én gang?

Blødt plastik bliver ikke indsamlet og genanvendt i Indien, derfor hober affaldet sig op. Foto: Privat
Tåler seks tons tryk
Hjemme i Danmark gik hun i gang med at eksperimentere med omsmeltning af blød plastik i forme i en almindelig ovn. I dag har hun udviklet flere prototyper af plastikmurstenene. Efterfølgende tests på DTU har vist, at murstenene kan bære et tryk på seks ton.
Da en væsentlig del af det indiske plastikaffald også er folierede chipsposer, spiller det en afgørende rolle at inkludere materialet i murstenene. Det er også lykkedes for Lise Fuglsang Vestergaard; murstenene kan indeholde op til 60 procent chipsposer, uden at det går ud over styrken.

Plastikmursten bliver testet på DTU. Foto: Privat
Vandt førstepræmie i Grøn Dyst
Lise Fuglsang Vestergaard deltog i DTU's studenterkonference Grøn Dyst 2014 med sine mursten og vandt førstepræmien på 15.000 kr. i kategorien ’Master thesis concept’. Sejren sikrede hende - ud over en tiltrængt økonomisk indsprøjtning - også anerkendelse af sin gode ide med at genanvende blødt plastikaffald til mursten.
”På Grøn Dyst præsenterede jeg mit projekt for kritiske dommere. Jeg har fået testet mit koncept over for de hårdeste – og har vundet. Det har givet mig en stærk tro på, at jeg har fat i noget her,” fortæller Lise Fuglsang Vestergaard.
Grøn Dyst-sejren har givet Lise ekstra energi til at arbejde videre med sit koncept, og i stedet for at være nyuddannet, jobsøgende civilingeniør på fuld tid, så kaster Lise sig ind i sit murstensprojekt:
”Hvis jeg ikke havde deltaget i Grøn Dyst, var jeg nok gået i stå med projektet.”

Lise Fuglsang Vestergaard får overrakt førstepræmien af Peter Mogensen ved Grøn Dyst 2014 på DTU.
Foto: Thorkild Amdi Christensen.
På vej til Indien igen
For at murstensproduktionen kan implementeres i Indien, er det nødvendigt at finde en måde at smelte plastikken på, der ikke kræver el, da Joygoplapur ikke har nogen strømforsyning. Byens eneste køleskab kører på en lille benzindreven generator. Derfor vil Lise teste en sol-grill ude i Indien:
”Jeg har modtaget en solgrill. Den er svær at afprøve i Danmark lige nu pga. årstiden, så på min næste rejse til Indien skal jeg afprøve den.”
Projektet med plastikmurstenen var desuden Lises speciale på kandidatuddannelsen. Hun fik 12.
Du kan se hendes pitch fra Grøn Dyst her:
[video:2]
Og høre hende fortælle om projektet her:
[video:1]
|