DTU Startup Day 2021.Photo:Roar Reinert.
DTU Startup Day 2021.Photo:Roar Reinert.
DTU Startup Day 2021.Photo:Roar Reinert.
DTU Startup Day 2021. Photo: Roar Reinert.

DTU Startup Day premiere trak fulde huse

Entreprenørskab Innovation og produktudvikling Klimatilpasning
Mere end 300 deltagere og 60 startup projekter deltog i DTU Startup Day, som samlede aktiviteter fra hele DTU´s økosystem for innovation.

Virksomheder og investorer mødte talstærkt op til DTU Startup Day, for at høre hvad DTU har at tilbyde inden for innovationsområdet, og møde startups. Dagen var domineret af bæredygtige løsninger og projekter med social impact, og det var første gang DTU åbnede et vindue ind til hele bredden af innovation lige fra tidlige koncepter i DTU Skylab til startups i acceleratorprogrammet Danish Tech Challenge.

”Startups er vigtige for DTU. De er med til at sikre, at vores teknologi kommer ud i samfundet, og gør en forskel for mennesker. DTU ønsker at skabe en åben innovationsscene, hvor vi samarbejder og hjælper hinanden. Derfor har vi også inddraget andre universiteter og andre forskere. Ingen kan gøre det alene. Startups har brug for støtte, og gode råd fra folk med mere erfaring og forbindelser. Og det håber vi at Startup Day kan være med til at skabe,” sagde Marianne Thellersen, koncernchef for Innovation og Entrepreneurskab på DTU.

Erfaring med startups

To ud af tre deltagere på Startup Day kom fra en virksomhed eller var investor. I alt var godt 300 deltagere mødt op på dagen, og en håndsoprækning blandt publikum viste, at næsten hver fjerde deltager havde erfaring med at etablere en startup. Herefter faldt antallet af hænder, da spørgsmålet lød: Har du været med til at starte en virksomheder, der i dag har 50 eller 100 ansatte? Og kun én hånd var rejst, da barren blev sat til mere end 500 ansatte. Hånden tilhørte investor og medstifter af konsulentfirmaet Implement Consulting Group, Jens Vasehus.

"Startups er med til at sikre, at vores teknologi kommer ud i samfundet, og gør en forskel for mennesker."
Marianne Thellersen, koncernchef for Innovation og Entrepreneurskab

”Jeg er her som investor og for at få nogle gode ideer. Jeg er partner i en kapitalfond med 16 partnere, hvor vi kun investerer med vores egne penge, og der er faktisk en af de virksomheder, som vi i øjeblikket ser på, som jeg har fået lyst til at gøre noget anderledes ved, inspireret af at jeg har gået og kigget her på Startup Day. Det er et fantastisk arrangement, jeg er imponeret,” sagde Jens Vasehus.

Messehal og pitch

Startup Day var bygget op som to messehaller med præsentationsstande for de 60 startups. DTU´s innovationshub DTU Skylab summede af liv hele dagen, afbrudt af en panelsession med samtale med investorer og entreprenører, og tre pitchrunder af en times varighed, hvor de mange startups præsenterede deres koncepter.

Et af projekterne, Grøn Sky, præsenterede kort deres koncept for energibesparelser ved lagring af data på harddiske i skyen, der det meste af tiden er slukket for, i modsætning til lagring med konstant online-adgang som platformen Dropbox og iCloud gør det. Ved at acceptere en svartid på et par timer i langtidslagret hos Grøn Sky, kan forbrugerne reducere energiforbruget til lagring af deres digitale data til en tiendedel.

Siden februar 2021 har Dansk Overskudsenergi A/S, der er moderselskab til Grøn Sky, været tilknyttet DTU Link på Risø Campus i accelerator-programmet DTU Link Early Impact. Projektet med Grøn Sky er ifølge Pierre Bennorth, CEO i begge selskaber, klar til at stå på egne ben efter en crowfunding-kampagne, som vil rejse 10.000 euro til den sidste udvikling af konceptet, eventuelt i et inkubationsmiljø.

Bæredygtighed

Startup Day var præget af et stort udbud af projekter med fokus på udvikling af bæredygtige teknologier lige fra projektet WOHN, der opfører 3D printede huse af plastikaffald, til AQfeed laver affald fra dambrug om til fiskefoder, gennem en proces med alger og orme.

Dagen blev afsluttet med en kåring af dagens bedste pitch blandt de startups, der præsenterede deres projekter i Danish Tech Challenge pitchrunde. Førstepræmien gik til startup virksomheden Sensæ og deres bærbare sensor og vibrator, der er udviklet med henblik på at støtte patienter med stress og angst i at mestre deres uro.