De officielle danske kostråd er baseret på veldokumenteret viden, som løbende bliver justeret, når der er et tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag for det – og det kræver mere end blot et par nye videnskabelige artikler. Hvis de nuværende kostråd bliver fulgt, sikrer de således fortsat et generelt godt helbred og nedsætter risikoen for kostrelaterede sygdomme for raske mennesker.
Den seneste ernæringsdebat i flere danske medier har drejet sig om, hvorvidt kostrådene har gjort mere skade end gavn. Eksempelvis fremgik det i Politiken søndag den 30. maj 2010, at ”brødet er farligere end osten”. Der blev henvist til en række nyere videnskabelige undersøgelser, som ligger til grund for en påstand om, at mættet fedt er sundere end hidtil antaget, og at kulhydraterne alligevel er mere usunde.
Men en enkelt – eller et par enkelte – videnskabelige artikler, der bygger på observerende undersøgelser, kan ikke give tilstrækkelig vægt til at ændre de eksisterende kostråd om at spise kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag og at spise mindre fedt. Det er de nye resultater alene for usikre til at ændre på.
Kostrådene holder således fortsat. Bliver de fulgt, sikrer de et generelt godt helbred og nedsætter risikoen for kostrelaterede sygdomme for raske mennesker.
Læs mere i en pressemeddelelse fra DTU Fødevareinstituttet