En ny og overraskende opdagelse viser at udvikling af livet på Jorden, har været og er stærkt påvirket af stjerneeksplosioner i vores del af Mælkevejen, også kaldet supernovaer.
Professor Henrik Svensmark fra DTU Space er forfatter til den videnskabelige artikel, der publiceres online i dag af tidsskriftet ”Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.
Professor Henrik Svensmark bemærker ”Meget overraskende ser det ud til at udviklingen af Mælkevejen og udviklingen af livet på Jorden er så tæt forbundne, at biosfæren fremstår som en afspejling af processerne i verdensrummet”.
Ved at sammenholde hyppigheden af stjerneeksplosioner med geologiske data gennem de samme 500 millioner år findes en række bemærkelsesværdige overensstemmelser.
For eksempel ser biodiversiteten (antallet af arter) for marine hvirvelløse dyr ud til være overvejende bestemt af tektonik (havstandsændringer) og supernovaer og ikke andet.
Arbejdet er baseret på en rekonstruktion af stjernedannelsen gennem de sidste 500 millioner år ud fra åbne stjernehobe. De åbne stjernehobe er en samling af stjerner dannet af den samme gassky og holdt sammen af tyngdekraften hvor hobenes alder og antal er et vidnesbyrd om fortidens stjernedannelse. Et kendt eksempel på en åben stjernehob er Syvstjernen, som kan ses i stjernebilledet Tyren. Hoben er ca. 150 Millioner år gammel og ligger ca. 440 lysår fra solsystemet og består af ca. 1000 stjerner. Derud over er geologiske data fra hele jorden genem de sidste 500 Millioner år blevet benyttet til at sammenholde processerne i Mælkevejen og på Jorden.
www.space.dtu.dk
For mere information se den engelske udgave.