Foto: Thorkild Amdi Christensen

Den rigtige placering

En dansk filial af den tyske elektronikkoncern Epcos er stamkunde i forskerparken Scion DTU. Virksomheden udvikler komponenter til mikrofoner i mobiltelefoner. det foregår med metoder, der oprindeligt er udviklet på DTU.

Umiddelbart skulle man tro, at den tyske elektronikkoncern Epcos AG kunne vælge at placere et dansk datterselskab med ti medarbejdere nogenlunde efter behag. Men det er ikke tilfældet ifølge Pirmin Rombach, direktør for den danske filial af Epcos: 

”Vi er permanente beboere i Scion DTU. Jeg kan ikke forestille mig nogen anden placering, som ville være relevant for os.” 

I alt er der 23.600 medarbejdere i Epcos-koncernen, som i øvrigt er en del af den japanske koncern TDK. Epcos fremstiller en lang række elektronikprodukter. Den danske afdeling står for udviklingen af nye komponenter, der bruges i mikrofoner til mobiltelefoner. Det sker på baggrund af teknikker, som oprindeligt er udviklet på DTU. Virksomheden har siden 2009 lejet eget renrum på DTU Danchip. 

”Kun her i Lyngby har vi mulighed for at leje os ind i renrum af den type, som vi skal bruge i udviklingsarbejdet. Desuden er det godt at ligge i tilknytning til det mikroelektroniske forskningsmiljø på DTU,” siger Pirmin Rombach. 

"I Scion DTU er vi rigtigt placeret til at fortsætte virksomhedens udviklingsprojekter."
Direktør Pirmin Rombach, Epcos

Passer til forskerparken
Den danske filial udvikler såkaldte mikro-elektromekaniske systemer (MEMS) og applikations-specifikke integrerede kredsløb (ASIC). Ved applikations-specifikke menes i denne sammenhæng, at kredsløbene er skræddersyet til at indgå i mikrofoner. Det er afgørende, at de elektriske kredsløb passer perfekt til MEMSmikrofonerne, så komponenterne samlet er optimeret og fylder så lidt som muligt. Samtidig er det muligt at masseproducere dem billigt ud fra skiver af silicium. 

Epcos udnytter blandt andet en såkaldt ’flip chip’-teknologi, som går ud på at deponere små kugler af loddemateriale på et substrat eller direkte på siliciumskiverne under produktionen. Det gør det muligt at knytte den nødvendige forbindelse fra ASIC- og MEMS-komponenter til et bærende keramiksubstrat på en pladsbesparende måde. Produktionen af komponenterne sker i udlandet på specialiserede fabrikker – i fagsproget kaldet ’foundaries’, støberier. I Danmark udvikler man prototyperne. 

”Det bliver aldrig relevant at producere selve komponenterne i Danmark. Dermed ligger det også fast, at den danske virksomhed nogenlunde skal fortsætte med at have sin nuværende størrelse. Måske skal vi have et par folk mere, men det vil altid være noget, som kan rummes inden for forskerparken,” siger Pirmin Rombach. 

Foto: Thorkild Amdi Christensen
Virksomheden Epcos udvikler sine prototyper på fabrikken i forskerparken Scion DTU. Selve produktionen foregår i udlandet, fortæller direktør Pirmin Rombach.

For dyre til høreapparater
Grundlaget for den danske aktivitet hos Epcos blev skabt i midten af 1990’erne gennem et forskningssamarbejde mellem DTU og virksomheden Microtronic. Roskilde-virksomheden har senere skiftet navn til Sonion og er i dag en af verdens største leverandører af komponenter til høreapparater. 

Det viste sig imidlertid, at den pågældende teknologi var for dyr til at blive brugt i høreapparater. I stedet var det nærliggende at gå efter mikrofoner til mobiltelefoner, som produceres i væsentligt større styktal. Det giver mulighed for at holde stykprisen nede. Dermed lå aktiviteten dog lidt ved siden af Sonions hovedfokus. Derfor skilte Sonion denne del ud i et datterselskab – som efterfølgende blev købt af en amerikansk virksomhed, Technitrol. Men i 2009 valgte Technitrol at sælge det lille datterselskab videre til Epcos. 

”Vi passede perfekt ind i Epcos. I Tyskland havde Epcos få år tidligere selv forsøgt at udvikle MEMS-mikrofoner med andre teknikker end dem, som vi arbejdede med, men resultaterne var ikke tilfredsstillende. Derfor var det god timing, at vi blev til salg,” siger Pirmin Rombach. 

Dansk nøglerolle
Salget betød samtidig, at aktiviteten ikke længere kunne ligge sammen med resten af Sonion og dermed heller ikke benytte fabrikkens renrum i Roskilde. 

”Så måtte vi kigge os omkring, og Scion DTU var reelt det eneste sted, vi kunne flytte hen,” siger Pirmin Rombach og tilføjer: ”Vores udviklingsindsats sikrer, at Epcos på langt sigt kan producere konkurrencedygtige MEMS-mikrofoner. Der foregår en stadig jagt på at gøre komponenterne til mikrofonerne endnu bedre og mere effektive, og man kan kun være på markedet, hvis man deltager i det kapløb. I Scion DTU er vi rigtigt placeret til at fortsætte vores udviklingsprojekter.”