De tre Elektroprismodtagere Carsten Skovmose Kallesøe (Grundfos), Mads Brandbyge og Jonas Bækby Bjarnø. Foto: Henrik Frydkjær

Ti priser til DTU-ingeniører på en aften

Nanopartikler Mikro- og nanoteknologi Satelitter Rumteknologi og instrumenter

Elektroingeniørernes forening fejrede tirsdag 100 års jubilæum og uddelte tre Elektropriser samt ti kandidatpriser.

På et almindeligt år uddeler Elektrofonden én Elektropris og to E-kandidatpriser. Men i år fylder elektroingeniørernes selskab, E-gruppen, 100 år, og derfor var der indbudt til fejring og ekstraordinær prisfest. Tre forskere fik hver en Elektropris på 30.000 kroner for ”fremragende teknisk-videnskabeligt arbejde ”, og to af dem er uddannede og arbejder på DTU.

Mads Brandbyge er lektor ved DTU Nanotech og modtog Elektroprisen for sit arbejde med beregninger af elektrisk modstand i nano-komponenter. Et arbejde, der har affødt både startup-virksomheder samt videnskabelige citationer i hundredvis.

Jonas Bækby Bjarnø er ph.d. og forsker i rumnavigation ved DTU Space. Han har blandt andet udviklet instrumenter til NASA’s Juno-mission og til neutronstjernedetektoren Nicer, der fra 2016 er at finde på den internationale rumstation.

Nye talenter i gammelt selskab

Hele ti nyuddannede elektroingeniører fik hver deres kandidatpris på 10.000 kroner. Den gives for et særligt innovativt speciale, og den faglige spændvidde gik fra solceller til måling af havdybder. Otte ud af de ti prismodtagere har studeret på DTU.

E-gruppen blev stiftet som Elektroteknisk Sektion under Ingeniørforeningen (IDA) i 1913 og er således et af de ældste fagselskaber under IDA. I dag er gruppen med over 4300 medlemmer en af de største i IDA.

Med blomster: De ti modtagere af E-kandidatprisen. Uden blomster: IDA-formand Frida Frost og formand for Elektrofonden, Peter Viereck. Foto: Henrik Frydkjær

Læs ing.dk’s omtale af prisoverrækkelsen