Elever fra Aurehøj Gymnasium i Gentofte var blandt de første til at prøve mikroskoperne.

Mikroskoper i verdensklasse til Nanoteket

Nye elektronmikroskoper for millioner skal gøre Nanoteket endnu mere spændende for de besøgende. På gymnasierne glæder de sig allerede.

Af Bertel Henning Jensen

I slutningen af februar slog Nanoteket på DTU Fysik dørene op for Danmarks første undervisningslaboratorium med elektronmikroskoper. De fem nye skanningelektronmikroskoper, der ligner små køleskabe med tilhørende vacuumpumper, tastaturer og berøringsfølsomme skærme, giver gymnasielever og studerende mulighed for at udføre eksperimenter, som hidtil har været forbeholdt forskere.

Tre forskellige fonde har bevilget ikke mindre end 6,1 mio. kr. til de nye mikroskoper, der blandt andet kan visualisere overfladestrukturer på nanoskala og bestemme, hvilke grundstoffer, den undersøgte prøve består af. De er en vigtig tilføjelse til de to mikroskoptyper, Nanoteket allerede råder over. 

Både forskere, DTU-studerende og især gymnasieelever har vist stor interesse for mikroskoperne. Nanoteket har omkring 3500 besøgende om året og forventer, at skanningelektronmikroskoperne vil tiltrække yderligere i omegnen af 500 interesserede – primært gymnasielever – om året.  

”Jeg synes, det er helt vildt fedt, at vi har fået pengene og nu kan se, at projektet bliver til noget. Det er meget tilfredsstillende,” siger Louise Sejling Haaning, projektleder ved DTU Fysik, der har stået for at ansøge om midlerne, og som også står for den daglige drift af mikroskoperne. 

”Jeg regner med, at eleverne vil synes, det er rigtig sjovt. Det er jo instrumenter, eleverne ellers aldrig ville kunne få lov at lege med. Før har de været forbeholdt universitetsstuderende og forskere .” 

Lektor på Rosborg Gymnasium i Vejle, Irvin Svensson, tager typisk af sted mod DTU med en klasse en gang om året, og hver gang er det en stor oplevelse, både for eleverne og for ham selv. 

”Det er formidabelt, at der kommer nyt udstyr. Eleverne synes altid, mikroskopiøvelserne er spændende. Det er sjovt at kigge i et mikroskop og komme ind i en helt anden verden,” siger han og understreger, at ud over det helt særlige udstyr, der er til rådighed, er der også en anden stor fordel ved Nanoteket:

”De har studenter, der hjælper og coacher elever, og det er fantastisk at se, hvordan de håndterer eleverne. Det er meget mere spændende for dem, når det er nogle, der bare er en lille smule ældre end dem selv, end når det er sådan en gammel lektor som mig,” siger Irvin Svennson.  

Skanningelektronmikroskopilaboratoriet er et samarbejde mellem DTU Fysik og DTU Cen. 

Pengene til projektet kommer fra Villum Fonden (5,6 mio. kr.), Otto Mønsteds Fond (250.000 kr.) og Marie og M. B. Richters Fond (250.000 kr.).