Foto: Thorkild Amdi Christensen

V for værdi

Produktionsteknologi

Viden har ikke værdi i sig selv. Derfor bør vi flytte vores fokus fra viden til værdiskabelse, mener Søren Salomo. Mød institutdirektøren på det nye DTU Management Engineering

Inden for engineering taler man ikke bare om problemerne – man løser dem, og man bringer løsningerne i spil.

Efter en årrække som forsker inden for ledelse er det derfor meget passende, at Søren Salomo nu har skiftet forskningsprojekter og publikationer ud med ledelsen af knap 300 medarbejdere og arbejdet med at bygge en organisation op.

”Det er en af de mest spændende opgaver, man kan få! Det er et stort privilegium at få mulighed for at opbygge et nyt institut, som skal give DTU’s bud på de ledelsesudfordringer, vi står over for i Danmark,” indleder Søren Salomo, der 1. januar blev direktør for DTU Management Engineering og slog ind på en ny karrierevej:

”Man kan sige, at jeg er blevet entreprenør. Nu skal jeg ud og teste nogle af de ting, jeg har ment at vide noget om i min forskning.”

Den nye institutdirektør har en international karriere bag sig med stillinger på universiteter i Tyskland, Østrig, USA og Canada, men de seneste år har han valgt DTU ad flere omgange. I 2008 blev han professor på DTU Business, i 2009 direktør samme sted, og ved årsskiftet tiltrådte han altså en ny direktørstilling på Lundtoftesletten.

”Jo bedre et universitet man er på, jo færre muligheder er der for at skifte til andre universiteter,” lyder ræsonnementet fra direktøren. Og han tilføjer med et grin: ”Man skal jo ikke bevæge sig nedad!”

Ikke nok at publicere

Det er et nyt institut, Søren Salomo er blevet direktør for. I forbindelse med omorganiseringerne på DTU, der trådte i kraft ved årsskiftet, er nogle faggrupper flyttet ud af det institut, der før hed DTU Management, mens andre er kommet til. Den første opgave for den nye direktør er derfor at beskrive, hvad DTU Management Engineering er. Internt skal beskrivelsen bruges som udgangspunkt for en fagligt godt begrundet strukturering af instituttet og som en retningsangiver for instituttets medarbejdere. Eksternt skal den bruges til at tiltrække samarbejdspartnere.

"Vores fornemste innovationsmekanisme er vores studerende. Gennem vores kandidater transmitterer vi DTU’s viden ud og får bragt den i spil. "
Søren Salomo

”Vi skal definere, hvor det er, vi kan skabe værdi med et unikt bidrag,” forklarer Søren Salomo.

”DTU har en mission om at være til gavn for samfundet, og vi ønsker et tæt samarbejde med erhvervslivet, myndigheder og offentlige organisationer. Derfor skal det være tydelig for dem, hvad det er for noget værdi, vi kan bidrage med.”

Øvelsen går også ud på at beskrive DTU Management Engineering som en del af Danmarks Tekniske Universitet. Det skal være klart for både instituttet selv og for omverdenen, hvordan DTU’s forskning inden for management adskiller sig fra forskningen på f.eks. handelshøjskoler, hvor fagområdet også er veletableret. For Søren Salomo er instituttets rolle klar:

”Vi adresserer ledelsesspørgsmål med det, man kan kalde en ingeniørtilgang. Det betyder, at vi ikke er deskriptivt-filosoferende omkring problemerne, men kommer med velfunderede løsninger. Og der ligger også i ingeniørtilgangen, at man ikke bare nøjes med at publicere omkring løsninger – de skal bringes i spil. Engineering går ud på at skabe værdi gennem løsninger!”

Det værdiskabende samfund

DTU Management Engineering ønsker bl.a. at spille en rolle, når det kommer til udfordringen med at sikre, at vi stadig skal have produktion i Danmark. I mange år har vi hørt, at Danmark skal leve af viden, men nu er politikere og økonomer begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om det reelt er en mulighed. Søren Salomo har altid været meget tilbageholdende over for udsagnet ”vi skal være et vidensamfund”. Når andre siger viden, siger han værdi:

”Det handler om, at vi skal skabe værdi, og så skal vi sætte ind der, hvor vi kan skabe maksimal værdi.”

I en af afdelingerne på det nye institut, Production and Service Management, beskæftiger de sig netop med, hvordan ledelsesstrukturer, industri og virksomheder kan tilrettelægges for at skabe de bedste vilkår for produktion, fortæller direktøren.

”Når man hører produktion, forestiller mange sig folk i blå kedeldragter og sorte, olierede hænder, og det larmer og lugter. Det er noget grundlæggende forkert. Novo Nordisk har store produktionsanlæg, hvor der ikke er særlig mange, der render rundt i blå kedeldragter,” siger institutdirektøren, der mener, at det er farligt at tro, at det hele nok skal gå, hvis bare man kan sidde på et kontor og tænke.

”Vi har vist, at vi kan skabe rigtig meget værdi med videnintensive produkter i Danmark. Vi har stadig et stærkt potentiale i produktion. Derfor skal vi ikke bare fraskrive os muligheden for at være stærke til produktion i Danmark. Nej, vi skal arbejde for, at vi er det!”

Marie Dinesen