Koleraudbrud på Haiti i 2010 stammer fra Nepal

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med amerikanske og nepalesiske forskere vist, at koleraudbruddet efter jordskælvet i Haiti i 2010 stammer fra Nepal. Forskerne har sammenlignet den komplette arvemasse fra kolerabakterier fra Haiti og Nepal, og de ser et klart sammenfald. Resultaterne viser styrken ved at bruge de nyeste teknologier til komplet analyse af sygdomsfremkaldende bakteriers DNA til at spore smittekilder.

Koleraudbrud efter naturkatastrofer
Sygdomme er sjældent udelukkende et nationalt fænomen. Gammelkendte sygdomme som kolera er fortsat ret udbredte, og der kommer ofte udbrud efter naturkatastrofer - som ved jordskælvet i Haiti i 2010. Selv om udbruddet i Haiti i dag er delvist under kontrol, har næsten 400.000 mennesker været ramt af kolera, og sygdommen har kostet mere end 5.500 mennesker livet.

 

Umiddelbart efter udbruddet gik der rygter om, at det var nepalesiske soldater fra FN’s fredsbevarende styrker, der bragte sygdommen til Haiti. Rygterne er ikke tidligere blevet bekræftet, men de nyeste resultater fra DTU Fødevareinstituttet, den amerikanske organisation The Translational Genomics Research Institute og det nepalesiske National Public Health Laboratory viser nu, at koleraudbruddet med stor sandsynlighed stammer fra Nepal.

 

Læs mere i pressemeddelelsen fra DTU Fødevareinstituttet.