Millioner til ny screening for brystkræft hos unge

Med støtte fra Villum Kann Rasmussen Fonden vil DTU-lektor lave en ny type brystscreening, der kan afsløre brystkræft hos yngre kvinder.

Lektor Peter Meincke, Ørsted-DTU, har netop modtaget en bevilling på 2,8 millioner kroner fra Villum Kann Rasmussen Fonden til forskning i brystkræftscreening ved brug af mikrobølger i stedet for røntgenstråler.

Brugen af mikrobølger til dette formål er en ny metode, der endnu er på forsøgsstadiet. Såfremt metoden viser sig at virke, er det håbet at kunne forbedre det eksisterende brystkræftscreeningsprogram, hvor kvinder over 60 år tilbydes regelmæssig mammografi, der er en røntgenundersøgelse af brystet.

"Problemet med mammografi er, at metoden kun kan detektere brystkræft hos kvinder, der er gået i overgangsalderen. Netop derfor tilbydes mammografi kun til kvinder over 60 år", forklarer Peter Meincke

Mikrobølger vekselvirker derimod med brystvævet ved en anden fysisk proces end røntgenstråling, hvilket giver håb om at metoden kan anvendes i et screeningsprogram for kvinder under 60 år.

Projektet startede i 2005 ved en bevilling fra Forskningsrådet for Teknologi og Produktion.

"Efter knap tre års indledende studier er vi nået frem til, hvorledes vi skal konstruere det instrument, der skal belyse brystet med mikrobølger samt måle det spredte felt, der ved efterfølgende signalbehandling fører til et billede af brystet. Den nye bevilling fra Villum Kann Rasmussen Fonden giver os mulighed for at konstruere instrumentet og få det til at fungere", siger Peter Meincke.