VILLUM FONDENs Young Investigator Programme blev etableret i 2011 for at støtte særligt talentfulde yngre forskere inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning og sætte fart i deres forskningskarriere.
I år modtager i alt 20 yngre forskere mellem 1,9 mio. kr. og syv mio. kr. til deres forskning på Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og hos GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).
Fem af modtagerne er ansat på Danmarks Tekniske Universitet:
|
Mikael Rørdam Andersen
DTU Systembiologi
6,9 mio. kr.
Studier af den genetiske basis for eukaryot arts- og genus-dannelse ved hjælp af et unikt høj-opløsnings-kompendium af DNA-sekvenser
|
Konceptet artsdannelse er blevet diskuteret siden tidlige biologer som Carl von Linné og Charles Darwin. Med DNA sekventering er svaret kommet nærmere, men der er stadig store udfordringer i at koble arvemasse til fysiologi. Dette projekt vil adressere fundamentale spørgsmål inden for genetik, evolution og artsdannelse og udforske syntetiske arter ved hjælp af genom-sekvenser for godt 300 arter af slægten Aspergillus. Bevillingen muliggør ansættelse af to ph.d.-studerende og to postdocs.
Læs evt. mere her.
|
Stephan Sylvest Keller
DTU Nanotech
7,0 mio. kr.
Intelligente 3D celle substrater til miljørelaterede anvendelser
|
Projektets formål er at udvikle ”intelligente” celle-substrater, som både er 3D og elektrisk ledende. Det gør det muligt at gro celler i et naturligt 3D miljø og samtidig udføre elektrokemiske målinger på cellerne. Substraterne skal anvendes til at undersøge toksiske effekter af miljøforurening på celler og til at forbedre effektiviteten af elektrokemisk oprensning af grundvand med bakterier. Bevillingen muliggør ansættelse af to ph.d.-studerende og en postdoc, samt indkøb af nyt udstyr.
Læs evt. mere her.
|
Elizaveta Semenova
DTU Fotonik
7,0 mio. kr.
Energiniveaukontrol i halvleder kvantepunkter på indiumfosfid og silicium substrater
|
Projektet omhandler 3D fabrikation af halvleder nanostrukturer for at opnå en forbedret og skræddersyet lys-stof vekselvirkning. Arbejdet vil være ret grundlæggende materialeforskning, men med en kort vej fra de nye materialer til anvendelser inden for lavenergi data- og telekommunikation, medicinske måleapparater, sensorer og meget andet. Bevillingen skal aflønne 2 ph.d.-studerende og 13 måneders specialistassistance samt delvist dække driftsudgifter til epitaxireaktor og rentrumsadgang.
Læs evt. mere her.
|
Nika Akopian
DTU Fotonik
4,0 mio. kr.
Kvantenetværk af kunstige atomer
|
Informationsnetværk, såsom internettet, spiller en afgørende rolle I den moderne verden. Kvanteinformationsnetværk kan bidrage med en unik og meget efterspurgt egenskab - at informationen kan transmitteres 100 % sikkert, idet de grundlæggende kvantefysiske love beskytter mod aflytning. Bevillingen vil muliggøre realisering og udforskning af et kvantenetværk af kunstige atomer, som er koblede til naturlige atomer, og vil endvidere finansiere ansættelse af en postdoc.
Læs evt. mere her.
|
Kim Lau Nielsen
DTU Mekanik
1,9 mio. kr.
Et nyt fænomen af duktil revnevækst i tynde plader
|
Trods eksisterende indsigt i mikro-mekanismerne som styrer duktil revnevækst i tynde plader, er der endnu ikke klarhed over interaktionen imellem kendte revnemodes, hvorfor nye modes let overses. Projektet sætter fokus på denne interaktion, og der vil specielt være fokus på et nyligt observeret fænomen, hvor materialeseparation styres af alternerende revnevækst. Bevillingen fra VILLUM FONDEN muliggør ansættelse af en postdoc, som sammen med ansøgeren vil arbejde mod at realisere projektets mål.
Læs evt. mere her.
De 20 yngre forskere modtager den formelle hæder ved VILLUM FONDENs årlige uddeling af Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig forskning torsdag den 23. januar 2014.
Læs evt. mere på: www.villumfonden.dk