Der var royal deltagelse til DTU Årsfest, hvor en lang række priser blev overrakt til forskere, undervisere og studerende. Aftenen sluttede med fest for 4.000 gæster.
Foto: Ulrik Jantzen/Büro Jantzen
Der blæste en frisk vind over DTU, da universitet åbnede dørene til årsfest fredag den 3. maj. Her blev samarbejdspartnere, studerende og medarbejdere modtaget på den røde løber af bestyrelsesformand Per Falholt, rektor Anders Bjarklev, prorektor Rasmus Larsen og formand for studenterorganisationen Polyteknisk Forening (PF) Søren Kuhberg.
Blandt gæsterne var kronprinsparret, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, erhvervsminister Rasmus Jarlov samt en række ambassadører – heriblandt USA’s Carla Sands.
Gæsterne overværede årsfestens akademiske højtidelighed sammen med 1.400 tilhører. Her blev fremragende forskningsresultater hædret med æresdoktorgraden, og årets modtagere af doktorgraden blev fejret. Også den inspirerende undervisning blev hædret med særlige priser uddelt af de studerende, ligesom årets studenter-startup blev hyldet. Sangerinden Pernille Rosendahl og Symphonic Brass stod for den musikalske underholdning.
Efter den akademiske højtidlighed fulgte en middag med 3.000 spisende gæster. Aftenen sluttede med musik og dans for 4.000 gæster og koncerter med bl.a. Benal, Jonny Deluxe, Det Ny Big Band feat. Anna David & Niels HP, Stagebreakers og Blå Mandag Jazzband.
DTU’s årsfest er en af de største i den danske universitetsverden og unik med sin deltagelse af både studerende, medarbejdere og eksterne samarbejdspartnere fra andre universiteter, virksomheder, brancher og myndigheder.
Højdepunkter fra den akademiske højtidelighed

Rektor Anders Bjarklev indledte årsfestens akademiske del med at tale om DTU Sundhedsteknologi, hvor DTU har samlet mere end 350 dygtige kolleger for at skabe et endnu stærkere teknologisk fundament for behandling af kræft, diabetes og høretab:
”Hvad får man, hvis man tager en forsker inden for bioinformatik, kombinerer med en læge inden for onkologi, tilsætter en molekylærbiolog og et stærkt samarbejde med det nationale genomcenter? Ja, man får en bedre, en billigere og en hurtigere klassifikation af brystkræft – så kvinderne modtager den mest effektive og mest skånsomme behandling. Det er forskning, der gør en forskel. Forskning, der giver værdi. Forskning, der kan redde liv. Og det skal vi have mere af, meget, meget mere.”
Anders Bjarklev slog også fast, at det på mange måder aldrig er gået bedre for DTU, end det gør nu. Sidste år nåede DTU hele 1.460 projektaftaler med erhvervslivet. DTU kommercialiserer også flere og flere DTU-patenter, og antallet af startups fra DTU var i 2018 højere end nogensinde før: Hele 87 nye virksomheder - og 52 af dem skabt af DTU-studerende.
”Vi producerer mere viden, uddanner flere ingeniører og laver mere samarbejde med erhvervslivet og offentlige institutioner end nogensinde før. Vores forskning er grundlaget for de ingeniører, som skal lede teknologiudviklingen det næste halve århundrede. DTU laver teknologi til fremtiden.”
Polyteknisk Forenings formand: Jeg anbefaler, at man fjerner loftet

Formanden for studenterorganisationen Polyteknisk Forening, Søren Kuhberg, sagde blandt andet:
”Regeringen har sat et loft på antallet af internationale studerende på universiteterne. Argumentet er, at vi skal holde på flere af de internationale studerende efter endt uddannelse. Det ønsker man åbenbart at gøre ved at sige, at de er uønskede. Det mener PF, er den forkerte vej at gå. For at få bedre universiteter og et bedre Danmark vil jeg anbefale, at man fjerner loftet og tager ansvar i stedet. Det er os alle, der skal tage det ansvar; de internationale studerende, de danske medstuderende, DTU, regeringen.”
Årets undervisere

De studerende på DTU udpeger hvert år årets undervisere. Hæderen gik i år til professor Robert Madsen og lektor Cheol-Ho Jeong.
[video:1]
[video:3]
Årets studenter-startup

Årets studenter-startuppris gik til Mohammad Filfil, Arvan Vali Maani, Wahib Joseph Abboud og Li Ren Ou for deres startup Paragit Solutions.
Paragit Solutions startede med en idé til en sportstrøje, hvor man kunne se, hvordan man trænede hvilke muskler. Gennem et Hackathon på DTU Skylab (OI-X Health) udviklede idéen sig til en device, der kan forudsige Parkinsons sygdom op til ti år før det nuværende diagnosesystem. På et år er det lykkedes at få en fungerende prototype og adgang til klinisk test, skabe et team på ni personer samt markere sig internationalt. Alt sammen gennem en kæmpe arbejdsindsats og evnen til at række ud til dem, der kan og vil hjælpe på vej.
Prisen blev overrakt af Marianne Thellersen, koncerndirektør for innovation og entreprenørskab.
[video:2]
Arbejdsmiljøprisen

Årets arbejdsmiljøpris gik til arbejdsmiljøkoordinator Sidsel Bjerre Andersen, DTU Energi.
”Sidsel er en ildsjæl og aldrig bleg for at indgå i arbejdsgrupper, hvad enten det gælder forbedring af arbejdsmiljøarbejdet på DTU eller på DTU Energi. I arbejdsmiljøkoordinatornetværket viderebringer og tager Sidsel emner op, som er med til at sætte fokus på arbejdsmiljøområder, hvor hun og DTU Energi har fundet gode løsninger, eller hvor DTU har behov for at blive skarpere,” sagde rektor Anders Bjarklev.
”Sidsel er en meget aktiv spiller i DTU Energis byggeproces på Lyngby Campus. Hun har sat fokus på, at byggerierne giver mulighed for at indrette de mest optimale og sikre arbejdspladser på instituttet.”
Årets festforelæser

Årets festforelæser var Leif Katsuo Oxenløwe, der er professor på DTU Fotonik, Han arbejder med forskning inden for lysets anvendelsesmuligheder. Leif forelæste over emnet ’Internettet: Stor klimasynder eller livline?’.
Doktorgrad

Tre forskere har i det forløbne år forsvaret deres videnskabelige arbejde for den tekniske doktorgrad. Det er Brian Nyvang Legarth og Ulrik Dam Nielsen fra DTU Mekanik og Yukihiro Kusano fra DTU Vindenergi. De modtog hver deres doktorbrev, som Akademisk Råd havde tildelt dem.
Æresdoktorgraden

Æresdoktorgraden gik til professor Frances Arnold. Hun er Linus Pauling-professor i kemiteknik, bioengineering og biokemi ved California Institute of Technology (Caltech).
Sidste år blev hun tildelt Nobelprisen i kemi for forskning i enzymer. Hun besøger DTU og giver en DTU Ørsted Lecture den 22. maj 2019.
Julius Thomsens Guldmedalje

Professor Ib Chorkendorff, DTU Fysik, fik Julius Thomsen Guldmedalje.
Ib Chorkendorffs forskningsområde er heterogen katalyse og elektrokatalyse. Et forskningsområde, hvor Ib Chorkendorff er en af de absolutte verdensstjerner, og samtidig et forskningsområde, som spiller en helt afgørende rolle i omstillingen til et fossilfrit samfund. Ofte kan grøn energi i form af sol eller vind nemlig ikke anvendes umiddelbart, men må lagres i batterier eller omdannes til brændstoffer. Og her spiller Ib Chorkendorffs innovative arbejde med katalysatorer en stor rolle.
Ib har i sine år på DTU stået i spidsen for flere større initiativer. Han var i 10 år leder af et grundforskningscenter. Han har været leder af programmet ’Catalysis for Sustainable Energy’. Og han er i dag leder af ’The Villum Center for the Science of Sustainable Fuels and Chemicals’ på DTU.
Ibs forskningsindsats er værdsat højt både nationalt og internationalt, og han har for nylig modtaget et ERC Advanced Grant. Han har publiceret mere end 300 videnskabelige artikler, som har bragt ham på ISI-listen over mest citerede forskere. Han har modtaget en række internationale æresbevisninger og påtager sig jævnligt internationale forpligtelser i rådgivende organer. Han er for eksempel for øjeblikket reviewing editor på tidsskriftet Science.