Et lyneksperiment på rumstationen ISS skal undersøge, hvad der sker i atmosfæren over tordenvejret. Målinger giver forskerne ny viden om lyn og vil forbedre klimamodellerne.
Danmarks første astronaut – Andreas Mogensen – skal på sin kommende rummission tage billeder af kæmpelyn og tordenskyer gennem vinduerne i Den Internationale Rumstation ISS. Det sker som led i det DTU Space-ledede projekt THOR, der er opkaldt efter tordenguden.
Billederne vil give et helt nyt indblik i den basale fysik, som driver lyn. Desuden vil forskerne blive klogere på, hvordan tordenstorme transporterer vanddamp nær jordoverfladen til den øverste troposfære og ind i stratosfæren, og hvordan det påvirker klimaet.
”Med THOR vil vi for første gang sammenholde målinger fra rumstationen med målinger fra Jorden. Målet er bl.a. at forstå tordenstormes transport af vanddamp, der er en meget aktiv klimagas. Det vil på sigt mindske usikkerheden i klimamodellerne,” siger chefkonsulent Torsten Neubert, der leder THOR- og ASIM-eksperimenterne på DTU Space.
Største enkeltstående danske rumprojekt
THOR er en del af det ESA-ledede projekt Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM), hvor DTU Space står for den videnskabelige ledelse og dele af instrumentudviklingen.
ASIM er det til dato største enkeltstående danske rumprojekt, og instrumenterne skal monteres på Den Internationale Rumstation ISS, i 2017. ASIM består af to kameraer og to fotometre, der skal måle i forskellige bølgelængder af synligt lys. Mens ASIM observerer tordenvejr, som er rettet nedad mod jorden, tager THOR-astronauterne billeder mod horisonten. Det er målet at videreudvikle THOR med astronauter, der kommer efter Andreas, og at udføre THOR-målinger samtidig med ASIM.
Præcise vejrforudsigelser
Til at hjælpe Andreas Mogensen med at planlægge fotograferingen fra rumstationen forudsiger et team af forskere på DMI og DTU Space op til tre dage frem, hvor der er kraftige tordenstorme. Informationerne bliver givet en gang om dagen til Belgian User Science Operations Center, som sender dem videre til rumstationen. Her får Andreas Mogensen også at vide, hvornår og fra hvilket vindue, han kan tage billeder.
Da forskerne sandsynligvis får to observationsperioder af ti minutters varighed, er det vigtigt at give Andreas Mogensen en meget præcis forudsigelse af vejret.
”Udfordringen er, at der kun eksisterer få brugbare lynstatistikker, men ingen lynprognoser. Derfor kigger vi på forskellige vejrprognoser for at få det bedste bud på, hvor der er voldsomt tordenvejr. Typisk vil det være over Central- og Vestafrika, Indonesien og det nordlige Sydamerika,” siger seniorforsker Martin Stendel fra DMI.
[video:1]
For yderligere oplysninger:
Torsten Neubert, chefkonsulent, leder af THOR- og ASIM-eksperimenterne, DTU Space.
Tlf.: 2622 4265. E-mail neubert@space.dtu.dk
Martin Stendel, seniorforsker, DMI.
Tlf.: 3915 7446. E-mail: mas@dmi.dk
Peter Langen. klimaforsker, DMI.
Tlf.: 39157402. E-mail:pla@dmi.dk