Kvinde samler brænde nær flygtningelejr i Tanzania - Foto: James Haselip

Ny grøn teknologi til madlavning i flygtningelejre

Energiteknologi

Studenter-startuppen 'ServedOnSalt' udvikler idé og teknologi til solenergidrevne komfurer i afrikanske flygtningelejre med hjælp fra UNHCR og UNEP DTU Partnership.

Daglig madlavning over åben ild er kendt som den 'stille dræber' i de fleste lavindkomstlande, hvor tre mia. mennesker ikke har adgang til ren og moderne energi, men laver mad over åben ild. Den medfølgende luftforurening medfører fire millioner dødsfald hvert år. 

Det problem håber studerende på DTU at kunne være med til at løse med en ny type ovn, som fungerer med solceller og et saltbatteri. Teknologien har potentiale til at være et både billigere, sundere og mere bæredygtigt alternativ til brændefyret madlavning.

Idéen er forankret i startup-firmaet ServedOnSalt, som har base på DTU Skylab og er drevet af Christoffer Bendtsen og Nicklas Bilde, der begge læser Design og Innovation på DTU. Og firmaet får nu hjælp af UNEP DTU Partnership og FN’s Flygtningeorganisation UNHCR til at undersøge muligheden for at få teknologien ud til nogle af de mest tætbefolkede flygtningelejre i landdistrikterne i Afrika.

”Vi er på proof-of-concept-stadiet, og det vil kræve betydelige yderligere investeringer for at kunne teste teknologien hos slutbrugerne. Men de første skridt er taget, og vores indledende laboratorietest afslører, at prototypeovnen pålideligt kan koge 300 ml ", siger Christoffer Bendtsen.

Et tilskud på 26.000 pund fra det britisk-finansierede Modern Energy Cooking Services (MECS) har gjort det muligt at udvikle prototypen på den soldrevne ovn. Og UNEP DTU Partnership er gået ind i ServedOnSalt’s rådgivende bestyrelse for at hjælpe virksomheden med at nå sine ambitiøse mål.

Bestyrelsen inkluderer blandt andre Sammy Mwiti, der har base i Nairobi. Han siger:

"Samarbejdet med ServedOnSalt er rettidigt og velkomment og har et enormt potentiale til at transformere og redde liv i både flygtningelejre og slumbebyggelser.”

Håbet er også, at forsknings- og teknologioverførselsprojekter som dette kan få positiv effekt for lokalsamfundene. Ikke mindst ved at frigøre nogle af de enorme mængder tid, der bruges på indsamling af brænde, og dermed give befolkningen bedre mulighed for at deltage i indkomstskabende aktiviteter.

 

ServedOnSalt