Et matematisk rejsehold fra DTU Compute tilbyder virksomheder hjælp til de tunge regneopgaver.

Matematisk rejsehold hjælper virksomheder

Gode hjerner fra DTU Compute støtter virksomheder, der er kørt fast i matematiske problemer. For TurbiSense kom Talknuser-rejseholdet som sendt fra himlen.

Af Bertel Henning Jensen

”Jeg skal da lige love for, at de kan regne!”

Så kort sammenfatter opfinder Flemming Hansen et samarbejde mellem virksomheden TurbiSense, der var i gang med at udvikle et af hans produkter, og DTU Computes Talknuser-rejsehold.

Rejseholdet består af forskere fra DTU Compute, der med kort varsel kan rykke ud til konkrete opgaver ved virksomheder, der er strandet i regneopgaver.

Og det var TurbiSense i høj grad. Virksomheden havde udviklet en analyserobot til online-måling af turbiditet (klarhed) og partikelstørrelse ved oprensning af gæringsvæsker. Hidtil har det været nødvendigt at tage prøver ud til manuel analyse, fordi boblerne i væsken har gjort det umuligt at måle online. Problemet var løst, men alligevel ikke helt.

”Vi kunne se, når der var ændringer i partiklernes størrelse, men vi kunne ikke sætte måleværdier på. Det var lidt ligesom at have et termometer uden tal på,” forklarer Flemming Hansen.

”Jeg gik og lurede på, hvordan pokker vi kunne komme videre, og så ringede der pludselig en ekspert og spurgte, om jeg havde et problem. Ja, det kunne jeg love dig for, jeg havde,” griner han.

Fra TurbiSenses synspunkt var det næsten for godt til at være sandt. Ikke alene kunne rejseholdet løse problemet med at sætte tal på termometeret – de henvendte sig endda selv, fordi holdet har folk til at lave opsøgende arbejde med udgangspunkt i deres faglige netværk, og de ville ikke have noget for deres hjælp. En måned efter første samtale, var problemet løst, og produktionen af verdens første målingsmaskine af sin art, analyserobotten ATM, kunne fortsætte.

”Det er jo ganske fantastisk,” siger Flemming Hansen, der i dag er pensioneret.

Speeddating med erhvervslivet

Rejseholdet er en udløber af det såkaldte ESGI-projekt.

ESGI (European Study Groups with Industry) er arbejdsmøder, hvor forskere får præsenteret udvalgte problemer eller udfordringer fra industrien. Studiegrupperne er et forsøg på at bringe teorien fra universitetsverdenen tættere på de konkrete problemstillinger i industrien og give repræsentanter fra industrien en endnu bedre mulighed for at trække på den viden, der gemmer sig bag universitetets mure. Rejseholdet bliver beskrevet som en ’speed-dating-version’ af ESGI.

Men det er ikke kun for kunden, at de omrejsende talknusere har værdi. For DTU Compute giver det forskerne en unik mulighed for både at knytte netværk med virksomheder og se deres arbejde anvendt i praksis.

”Vi skal jo vekselvirke med det omgivende samfund, og det er heller ikke sundt for os at mure os inde og kun uddanne studerende og forske. Vi skal have input og levere tilbage til samfundet. Det finder allerede sted, men Talknuser-rejseholdet er en helt ny facet. Man kan kalde det en slags Speeddating med erhvervslivet,” siger Poul G. Hjorth, lektor på DTU Compute og en af rejseholdets bagmænd.

Problemet med TurbiSense, der foreløbig er Talknuser-rejseholdets eneste opgave, blev løst af adjunkt ved DTU Compute og DTU Fysik Mirza Karamehmedovic. Poul G. Hjort taler om samarbejdet med samme begejstring som Flemming Hansen, men understreger samtidig, at stien forude formentlig ikke er helt så snorlige som generalprøven:

”Det er jo ikke sikkert, at de næste opgaver vil være lige så lette for os at løse som denne, for vi var heldige at have den helt rigtige mand, der havde arbejdet med netop dette her emne. Næste gang er det måske anderledes, men vi er i hvert fald godt i gang nu,” siger han og understreger, at det er tanken, at virksomhederne fremover også vil blive afkrævet en betaling for rejseholdets ydelser.

Ifølge Poul G. Hjorth markerer Talknuser-rejseholdet en ny, fleksibel måde for DTU’s forskere at se deres viden omdannet til konkrete resultater og støtte til dansk erhvervsliv helt ude på fabriksgulvet.

Læs mere om på turbisense.com