DTU-ESA Spherical Near-Field Antenna Test Facility på DTU Elektro (Foto: Kim Høltermand).

Antenner til ESA’s satellitter testes i Danmark

Antenner Satelitter Rumteknologi og instrumenter
Når de nye meteorologiske satellitter fra 2023 sendes i kredsløb om jorden for at overvåge verdens vejr og klima, vil en del af deres udstyr være følsomme antenner, som er testet i DTU’s radiodøde laboratorium. 

Den Europæiske Rumorganisation ESA er i gang med at bygge nye vejrsatellitter, som skal indhente alle nødvendige data til brug for de daglige vejrudsigter både i Europa og resten af verden. Satellitprogrammet har navnet MetOp (Meteorological Operational satellite programme), og de mange observationer af bl.a. temperatur, vind, isdække og vandindhold i jorden indgår også i klimamodellerne.

En vigtig del af satellitterne er en radar med antenner, som sørger for at sende radarsignalet i den rigtige retning mod jorden, hvor det bliver reflekteret og opfanget igen af antennen. Inden satellitterne sendes ud i rummet, må man have en meget præcis viden om, hvordan radarsignalet bliver påvirket på sin vej gennem antennen, så man kan tage højde for dette, når data fra målingerne behandles. Og de nødvendige test af dette skal foretages i det radiodøde rum på DTU, ’DTU-ESA Spherical Near-Field Antenna Test Facility’.

”Hver test varer omkring 4 uger. Antenner er meget følsomme og påvirkes af de mindste detaljer, eksempelvis en lodning, der ikke er udført korrekt. Det har vi oplevet i tidligere projekter, men vi regner med, at alt denne gang er korrekt, og at antennerne efter test kan sendes retur og meldes klar til montering på satellitten,” siger professor Olav Breinbjerg, der er leder af testfaciliteten. 

Det har krævet flere års forberedelse og opgradering af måleinstrumenter til DTU’s radiodøde laboratorium, før den endelige godkendelse til at udføre testene af satellitantennerne blev givet af ESA og Airbus, som har produceret de nye såkaldte scatterometere, som antennerne udgør en væsentlig del af. 

Antennerne er såkaldt flight hard ware, det vil sige, at det er de rigtige antenner, der senere skal monteres på satellitten, som nu skal testes på DTU Elektro. De første antenner ankommer i starten af februar, hvorefter de bliver pakket ud af personale fra Airbus og monteret i laboratoriet. 

Test gennemføres af dedikerede specialister
Projektet er som så meget andet blevet forsinket af corona og senest af et nedbrud i et af de centrale instrumenter i laboratoriet. Nu er alt dog klar til at gennemføre de omfattende test, der er den største opgave i laboratoriets historie.

”Vi har hidtil været to personer, der har stået for at gennemføre denne type målinger, der kræver en meget avanceret specialistviden. Gennem de sidste par år har vi oplært yderligere to kollegaer, så vi er klar til at gennemføre opgaven, der kommer til at forløbe i døgndrift, fra målingerne sættes i gang, til de er afsluttet,” siger Olav Breinbjerg. 

Der indgår en række nye instrumenter og mere komplekse målinger i opgaven, som ikke tidligere er gennemført på DTU. Bl.a. skal der måles over flere frekvenser, hvilket kræver en større hurtighed af systemet. Det er derfor med lidt sommerfugle i maven, at Olav Breinbjerg ser frem til laboratoriets hidtil største opgave.

Der skal testes i alt tre antenner, som skal sidde på den første MetOp-satellit, der sendes i kredsløb i 2023. Testen af hver enkelt antenne kommer til at tage ca. en måned og hele opgaven forventes at være afsluttet i maj måned.

I 2022 og 2023 er det planen, at antennerne til de sidste to satellitter af MetOp Second Generation skal testes på DTU.