11 millioner til forskning i kræft og T-celler

Lektor Sine Reker Hadrup fra DTU Veterinærinstituttet modtager 11 millioner i et ERC Starting Grant, hvor hun skal udvikle ny teknologi, der kan gøre det muligt at bruge vores eget immunforsvar til at bekæmpe kræftsygdomme

Immunforsvaret kæmper dagligt med at bekæmpe indtrængende vira og skadelige bakterier, og de senere år har budt på en lang række gennembrud, som har gjort det muligt også at behandle nogle kræftpatienter ved at hjælpe deres eget immunforsvar på vej.

Nogle typer af hvide blodlegemer, de såkaldte T-celler, kan nemlig genkende og dræbe kræftceller, fuldstændig ligesom de dræber virusinficerede celler. Og selvom kræftcellernes forsvarsmekanismer deaktiverer T-cellerne i kroppen, så kan man i kombination med medicin, som hæmmer kræftcellernes forsvar, aktivere T-cellerne, så de målrettes og dræber kræftcellerne.

Ved at opformere en patients egne T-celler i laboratoriet og sende dem tilbage i kroppen er det på den måde lykkedes at kurere mennesker for kræft. Men behandlingen virker stadig langt fra på alle. Og den er i tillæg meget dyr, forklarer Sine Reker Hadrup:

”Vi vil gerne lave målrettede immunterapeutiske strategier, hvor vi kan få immunforsvaret til at angribe kræftcellerne, men vores viden om T-celler er desværre meget begrænset. Der er omkring 100 millioner forskellige T-celler, som patruljerer i vores krop, men vores nuværende teknologier til at undersøge hvordan disse genkender kræftceller er meget begrænsede. Det er således, næsten umuligt, at kortlægge præcis hvordan immunforsvarets T celler genkender kræftceller hos en given patient. Så vi er meget langt fra et fuldstændigt billede af, hvordan vi for alvor udnytter T-cellerne i kampen mod kræft.”

Sine Reker Hadrup har derfor modtaget 11 millioner kroner fra European Research Council til at forske i en ny teknologi, hun har udviklet, og som potentielt kan påvise immunreaktivitet imod mere end 1000 komponenter på kræftcellernes overflade – hermed har vi et bedre redskab til at finde de specifikke T-celler, der er følsomme overfor kræftceller, og forstå hvordan vi kan udnytte dem til nye behandlingsstrategier.

”Teknologien kan i sidste ende gøre det muligt, at forudsige immunforsvarets genkendelse af kræftceller, og kan på den måde være med til at ændre vores forståelse af immunterapi, og føre til massive fremskridt i behandlingen af kræft,” forklarer Sine Reker Hadrup, og understreger, at teknologien også vil kunne bruges i forbindelse med andre immunsygdomme som for eksempel gigt, sukkersyge og sklerose.