Novo legat uddeles

7 spirende DTU-talenter fik Novo-legat

Hans Müller Pedersen, konstitueret direktør for Forsknings- og Innovationsstyrelsen, gav d. 25. januar hånd og uddelte legater for 2,6 mio. kr. til 43 talentfulde unge studerende. De syv af dem var fra DTU. Formålet med Novo-legatet er, at give særligt talentfulde studerende muligheden for at dedikere deres speciale fuld tid, uden at skulle tænke på at tjene penge ved siden af. Samtidig opfordres de til at fungere som forsker-ambassadører, der kan inspirerer de kommende generationer til at forfølge en karriere indenfor naturvidenskab, teknisk videnskab og sundhedsvidenskab.

Med ’Novo Scholarship Programme’-legatet følger op til 84.000 kr. (for et år) og en mulighed for at få et tilskud på 6.000 kr. til rejser. Legatet udgør derfor en betydelig økonomisk håndsrækning til de studerende. Det er Novo Nordisk og Novozymes, der sammen tildeler legaterne til udvalgte studerende indenfor de biomedicinske, farmaceutiske og bioteknologiske videnskaber. For som Mads Krogsgaard, Executive Vice President for Novo Nordisk, indledte med at sige til de studerende:

”Den stærkeste ressource vi har i Danmark, er jeres hjerner. Og derfor skal vi tage vare på, hvordan vi udvikler og udnytter dem.”

Hans Müller Pedersen, direktør for Forsknings og Innovationsstyrelsen, sagde i sin tale til de studerende, at han ikke blot så en stor værdi i dette legat for Novo Nordisk og Novozymes, men at det også havde en kæmpe værdi for samfundet. Han tilføjede desuden, at han håbede og glædede sig til at se de mange unge ansigter rundt omkring i landet på for eksempel Forskningens Døgn i deres funktion som ambassadører.

”For forskning er intet værd, hvis det hele er hemmeligt. I skal ud og fungere som rollemodeller. I skal fortælle om alt det der gør videnskaben så spændende.”

I år var det 16. gang legaterne blev uddelt, og siden 1996 er der uddelt legater til i alt 527 unge for i alt 32 mio. kr.. Overrækkelsesceremonien foregik på et symposium, hvor en af sidste års legatmodtagere Hemalata Ramesh, fra DTU Kemiteknik, indledte eftermiddagens forelæsninger med resultaterne fra hendes speciale.

Årets modtagere fra DTU:

Damian Rafal Plichta, DTU Systembiologi

Projekt: Understanding the role of small Genomic Units in human microbiome through metagenomics and transcriptomics.

Vejleder: Lektor Henrik Bjørn Nielsen

Christoffer Norn, DTU Systembiologi

Projekt: A novel method of improving protein stability and serum half-life using protein design.

Vejleder: Docent Anders Gorm Pedersen

Mads Andersen, DTU Elektro

Projekt: Towards real-time EEG-MRI - Validation and Development of a New Acquisition Method Measuring EEG during MRI

Vejleder: Lektor Lars G. Hanson

Helle Krogh Pedersen, DTU Systembiologi

Projekt: Measuring and modeling the dynamics of protein translation in the yeast stress response.

Vejleder: Lektor Christopher Workman

Francisc Raul Kantor, DTU Systembiologi

Projekt: Towards an epigenetic-based diagnostic tool for type 2 diabetes

Vejleder: Lektor Christopher Workman

Christian Simon, DTU Systembiologi

Projekt: Data Mining System for Assesment and Development of Universal Influenza Vaccine

Vejleder: Professor Søren Brunak

Henrik Munch Roager, DTU Fødevareinstituttet

Projekt: Modulation of the human microbiota following a 6-month diet intervention based on the New Nordic Food recommendation

Vejleder: Seniorforsker Martin Iain Bahl