Kantiner gør det ikke nemt at spise sundt

De fleste kantiner på danske arbejdspladser giver medarbejderne mulighed for at vælge at spise en sund frokost. Men det sunde valg er ikke altid det nemme valg, når meget af kantinemaden indeholder for meget fedt og salt og for lidt frugt og grønt. Det viser en undersøgelse fra Fødevareinstituttet DTU og Fødevareregion Nord

Fødevareinstituttet DTU og Fødevareregion Nord under Fødevarestyrelsen har undersøgt næringsindholdet i dansk kantinemad. 180 medarbejderes frokostindtag fra 15 arbejdspladsers kantiner er analyseret foruden 289 dele af kantinernes udbud. De knap 500 prøver er indsamlet i 2004 og undersøgt for indhold af blandt andet fedt, protein, kulhydrat, salt, frugt og grøntsager.

 

Undersøgelsen viser, at kantinerne har et varieret udbud, og at det i de fleste tilfælde er muligt at vælge et sundt frokostmåltid. Især salatspiserne får god hjælp til at spise sundt. Derimod lader kantinerne ofte medarbejderne i stikken sundhedsmæssigt, hvis de hellere vil spise smørrebrød eller en varm ret.

 

Målet bør imidlertid være, at det sunde valg er det naturlige valg. Det skal ikke blot skal være muligt at sammensætte et sundt måltid. Nej, hele udbudet skal som udgangspunkt være sundt og velsmagende. Der er et stykke vej, før det mål er nået, konkluderer undersøgelsen.

 

Undersøgelsen peger blandt andet på, at kantinemaden ofte indeholder for meget fedt og salt og for lidt frugt og grønt.

 

For meget fedt

Kantinemaden indeholder i mange tilfælde store mængder fedt. To tredjedele af måltiderne indeholder en fedtenergiprocent på over de 30, som anbefales på befolkningsniveau. For mændene er det gennemsnitlige fedtindhold helt oppe på 37 energiprocent.

 

For meget salt

Saltindholdet i kantinernes udbud er generelt højt. I gennemsnit 3,4 g. pr. måltid, hvilket er eksklusiv det salt, som medarbejderne selv drysser på ved bordene. Frokosten bidrager dermed med en meget høj andel af det anbefalede daglige saltindtag på 6 g. pr. dag for kvinder og 7 g. pr. dag for mænd.

 

For lidt frugt og grønt

Frokosten bidrager kun med i gennemsnit 120 g. frugt og grønt af de anbefalede 600 g. frugt og grønt pr. dag. Kvinderne får i gennemsnit 143 g. og mændene 105 g. pr. måltid. Indtaget er dog meget skævt fordelt, og en fjerdedel af medarbejderne får kun ca. 40 g. frugt og grønt til frokost eller mindre.

 

Læs mere på food.dtu.dk

Undersøgelsen udgør anden del i et projekt om kantinemåltider, som Fødevareinstituttet DTU og Fødevareregion Nord har gennemført i samarbejde.

 

Læs mere om projektet på Fødevareinstituttet DTUs hjemmeside. Her er det også muligt at downloade rapporten med de nye undersøgelsesresultater såvel som to artikler, dels med fakta om kantinemåltider og dels med fokus på forskelle i indtag af kantinemad afhængig af køn, menusammensætning og serveringsform.

 

En del af undersøgelsens resultater er desuden publiceret i tidsskriftet Public Health Nutrition.

 

 

Link til abstract.