Foto: Colourbox

’Innovation skal styrkes blandt folkeskoleelever’

Danske virksomheder gør meget for at styrke børn og unges lyst til at arbejde innovativt i samarbejde med uddannelsessektoren, viser en ny rapport. Men innovationsaktiviteterne bør begynde allerede i folkeskolen, mener DTU.

Hvordan udfylder virksomhedslederne deres rolle som brobyggere mellem erhvervslivet og uddannelsessystemet? Det forsøger rapporten, ’Undersøgelse af samspillet mellem erhvervslivet og uddannelsesinstitutioner om aktiviteter, der styrker innovationskapaciteten hos fremtidens generation’, at give svar på.

Undersøgelsen, som er udarbejdet af konsulentfirmaet Pluss Leadership for Innovationsforum DTU, viser, at 37 procent af virksomhedslederne deltager i fire eller flere aktivitetstyper. Virksomhederne tilbyder bl.a. praktik til elever og studerende, inviterer studerende til at skrive speciale og åbner dørene for klassebesøg. Hvis de skulle gøre mere, end de gør i dag, ville de bl.a. arbejde med den personlige kontakt til de studerende og lade en studerende følge en leder i en periode.

DTU deler resultater
Rapporten giver således et fingerpraj om, hvor meget virksomheder gør for at støtte op omkring innovationsaktiviteter for børn og unge. Men kan man gøre mere? DTU deler nu resultaterne med virksomheder og uddannelsessektoren for at skabe debat.

”Folk kan godt forstå, hvad det vil sige, at arbejde som brandmand, men det er abstrakt, hvad det betyder at arbejde innovativt. Vi skal gøre innovationsdebatten mere konkret. Flere virksomheder peger på, at de gerne vil gøre mere, hvis de kan komme i gang. Bolden ligger derfor hos vidensinstitutionerne. Vi skal være med til at klæde virksomhederne bedre på og styrke interessen for innovation i gymnasieklasser og folkeskoler,” siger Marianne Thellersen, koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab på DTU.

Vækst og flere jobs
Rapporten kommer i kølvandet på regeringens innovationsstrategi ’Løsningernes Land’, der peger på, hvordan et øget samspil mellem virksomheder og organisationer, forsknings- og vidensinstitutioner samt uddannelsessektor skal skabe bedre rammer for at øge innovation i Danmark og dermed føre til vækst og flere jobs.

”Vi har haft tradition for at begynde formidlingen af innovation på universitetsniveau, men nogle af de her drivkræfter skal anspores tidligere – nemlig i folkeskolen, som er vores rekrutteringsgrundlag. Her kan man sammen med virksomhederne gøre innovation mere konkret gennem cases og materialer, der fortæller eleverne om, hvordan et produkt opstår og hvad det betyder at sætte et nyt produkt på markedet. På den måde håber jeg, at flere unge bliver interesseret i innovation,” siger Marianne Thellersen.

Dygtige studerende
Hun peger på, at DTU i højere grad selv kan arbejde med at integrere innovation i undervisningen. Ikke som et fag, men som et ’mindset’ i form af eksterne foredragsholdere, der holder oplæg eller en temauge, hvor de studerende besøger en virksomhed. Det har to formål:

“Vi understøtter flere karriereveje for vores studerende, dels ved at de bliver ansat i industrien eller en offentlig sektor eller dels fortsætter som forsker i den akademiske verden. Uanset hvilken vej de vælger, vil de bidrage til at øge væksten i samfundet.”