I år bød de DTU-studerende indenfor i et stort telt lige midt i Sustainable Zone på Roskilde Festival. Og næste år skal Sustainable Lab udvides, hvis det står til styregruppen; de seks entusiastiske studerende er vilde med at formidle alt, hvad deres medstuderende har fundet på for at gøre Roskilde Festivalen bedre og grønnere.
Det er studie på overtid, masser af praktisk arbejde, lærerigt møde med virkeligheden, lakmusprøve på kreativiteten – og vildt hyggeligt at være projektgruppe bag Sustainable Lab. Og så nævner de ikke engang armbåndet og musikken, for der var ikke meget tid til at gå til koncerter. Sustainable Lab var bemandet hver dag fra kl. 10, og der var altid nogen til stede, som kunne fortælle tilfældigt forbipasserende eller guidede grupper om de kreative ingeniørstuderendes mange idéer til bæredygtige løsninger på alt fra strømforsyning til affaldsproblemer.
De to veteraner er Lasse Jensen og Simon Strøm, der begge netop har afsluttet deres bachelor i Design og Innovation. De var med til at arrangere sidste års festivalprojekt, hvor 40 studerende bidrog, og blev i år ansat af DTU til at koordinere et hold på over 100 deltagende studerende foruden fire i styregruppen og fire i byggegruppen.
Teltet kunne spottes på lang afstand med de sorte bogstaver på højkant. Indretningsidéer og udsmykning stod bachelorstuderende på Design og Innovation, Marina Ejlertsen for, selvfølgelig i samarbejde med resten af projektgruppen; Jakob Berg Johansen og Rikke Brinkø, der begge er tæt på at afslutte deres kandidatstudium i byggeteknologi, og Aske Guldberg, der går på kandidatstudiet i miljøteknologi.
Kommunikation i virkeligheden
”Man lærer utrolig meget af at komme ud i virkeligheden,” siger Aske. Inden for universitetets trygge rammer kan tidsfrister bøjes, og alle har nogenlunde samme referenceramme. Her skal det hele bare være klar, når festivalen starter, og hvis en plan glipper af praktiske årsager, ja så må man være ekstra kreativ og finde på en alternativ løsning.”
”Det er også rigtig sundt at møde folk, som gerne vil høre, hvad vi laver, men ikke nødvendigvis forstår, hvad en generator er,” supplerer Jakob.
I det hele taget er de alle uhyre glade for mødet med de mange festivalgæster, der kom forbi og fik en rundvisning i Sustainable Lab.
Både til festival og samfund
De studerende har blandt andet taget imod de byggeansvarlige for Roskilde Festival, som viste stor interesse for mange af idéerne, for eksempel skruesorteringsmaskinen.
”Alene her i vores telt har vi brugt 12- 1300 skruer. De koster ca. 800 kr., så hvis alle festivalens skruer kunne bruges igen næste år, var mange penge sparet. Roskilde Festival er meget interesseret i maskinen, hvis den kan bringes til at virke i en passende målestok,” siger Aske.
Et andet populært projekt var Volt, som tilbød gæsterne at leje små lommeopladere til deres mobiltelefoner. Det var på forhånd planlagt, at systemet skulle testes på yderligere to danske festivaler, og nu ser det ud til, at også en portugisisk festival er interesseret.
Generatoren, der kører på brugt fritureolie, reaktoren, der skaber madaffald om til biogas, og siddepladserne, der kan sættes sammen i mange forskellige former uden værktøj har også været store succeser, ligesom en gruppe venturekapitalfolk har været forbi Sustainable Lab for at se på de mange bæredygtige idéer.
”I løbet af ugen har vi fået kontakt til mange interesserede, så projekterne stopper forhåbentlig ikke her,” siger Aske.
Større, vildere og bedre næste år
Der er absolut ingen træthed at spore i de unge menneskers ansigter, selv om de har arbejdet flere uger næsten i døgndrift, haft et utal af rundvisninger og sovet så lidt, som man nu gør i en teltlejr på Roskilde Festivalen.
”Næste år skal alt være endnu større, vildere og bedre,” smiler Rikke, der ellers skal aflevere sit afsluttende kandidatprojekt fjorten dage efter festivalen.
Aftalen om næste års Sustainable Lab regner gruppen med at få på plads allerede nu, så der er et helt år til at forberede Roskilde Festival powered by DTU Students 2013.