Småkagefabrikken Bisca på Møn inviterer studerende på besøg for at arbejde med konkrete udfordringer i industrien. Det hjælper virksomheden og giver bedre ingeniører.
”Vi ser vores problemer som guld. For hvis vi har problemer, så har vi også mulighed for forbedring.”
Sådan forklarer teknisk chef Per Jensen i Nordens største kikse- og kagefabrik, Bisca, hvorfor virksomheden samarbejder med DTU Fødevareinstituttet om at lade ingeniørstuderende besøge fabrikkens produktionsanlæg for at komme med idéer til forbedringer.
”Det er altid interessant at få friske øjne til at kigge på vores produktionsanlæg, og det er meget interessant at møde de studerende og lytte til deres spørgsmål. Måske leverer nogle af de studerende idéer til løsninger, som vi kan samarbejde videre om senere.”
Da otte fødevareteknologi-studerende besøgte Bisca i Stege på Møn, stod medarbejdere fra fabrikken klar med forslag til, hvilke udfordringer de studerende fra DTU kunne kaste sig over. I de 35.000 km2 fabriksbygninger bliver der rørt deje, bagt, vakuumpakket og opbevaret tonsvis af kager, kiks og kammerjunkere.
”Kursets ekskursion skal dels inspirere de studerende til at udvikle innovative løsninger, som kan anvendes i en rigtig produktionsvirksomhed, dels vise virksomheden, hvilket potentiale der kan ligge i et samarbejde med studerende og forskere fra DTU,” siger lektor Stina Frosch, DTU Fødevareinstituttet.
DTU Fødevareinstituttets samarbejde med Bisca giver både de studerende et konkret indblik i hverdagens og fremtidens udfordringer i en kompleks produktionsproces og kompetencer inden for de områder, som fødevareindustrien efterspørger.
Katalog med idéer
Bisca havde samlet et katalog af idéer til inspiration til de studerende om, hvad de kan skrive opgave om i forhold til netop kagefabrikkens udfordringer. En af opgaverne var blandt andet et problem med tilisning af de fryseelementer, som anvendes til nedfrysning af de nybagte æbleskiver.
Tilisningen medfører, at produktionen af æbleskiver ofte skal lukkes ned for at afise fryseren, og det resulterer i faldende produktionskapacitet og tabt indtjening. Her undersøgte de studerende muligheden for nitrogenindfrysning.
Studerende Peter Eilertsen havde kastet sig over en af de andre idéer fra kataloget:
”Jeg undersøgte blandt andet, om det er muligt at erstatte fedt, der skal flyttes manuelt, med en pumpbar fedttype. Som studerende ser vi på Bisca med andre øjne, end dem der er der til daglig, og vi er ikke farvede af, hvordan man plejer at gøre det. Samtidig er det interessant at arbejde med et specifikt problem, en decideret ingeniøropgave, hvor vi får direkte tilbagemelding på, om vores løsninger kan anvendes i en virksomheds praktiske hverdag”.
En anden problemstilling var, at den automatiserede robot på kagepakkelinjen ødelagde for mange kager, lagde dem forkert i kageæsken eller smed dem ud under transporten fra transportbånd til kageæsker. De studerende analyserede blandt andet robottens design, hvornår problemet opstod og målte på kagernes fysik for at specificere, hvilket udstyr fabrikken skulle investere i for at optimere robotarmens design.
Matcher industriens behov
Videnskabelig assistent Søren Juhl Pedersen, DTU Fødevareinstituttet, underviser sammen med lektor Stina Frosch de kommende eksperter i produktionsanlæg:
”Vores samarbejde med Bisca giver de studerende en helt unik mulighed for at skabe et netværk og arbejde med konkrete udfordringer i industrien, allerede mens de er studerende. Både ekskursionen og de cases, de bliver introduceret for i løbet af kurset, giver dem erfaring i at finde løsninger, som industrien efterspørger,” siger Søren Juhl Pedersen.