Med et storstilet innovations-program sætter Danmarks Tekniske Universitet skub i den teknologiske udvikling af konkurrencedygtige energi- og klimaløsninger
www.dtu.dk/klima
Udviklingen af ny teknologi er essentiel, hvis kurven for udledning af CO2 globalt set skal knækkes indenfor en 15-årig periode. Det kræver handling af alle ansvarlige aktører. DTU vil derfor samle specialister fra forskerverdenen, erhvervslivet og en række myndigheder i løbet at de kommende to år. Sammen skal de udpege og udvikle de bedste tekniske løsninger til at nedbringe CO2-udledningen.
Som et led i en større klimaindsats lancerer DTU en serie workshops om klima- og energiteknologier, der skal udvikles og bringes i hurtig anvendelse. Fokus rettes mod den klima- og energiteknologi, der kan reducere udledning af CO2 og mod de teknologier og processer, der sikrer samfundets produktion og velfærd under ændrede klimatiske forhold.
Alt fra viden om bygninger og transport, over energisystemer og vedvarende energi til fødevaresikkerhed bliver bragt i spil i en ny type aftale-orienteret samarbejde. DTU har kernekompetencer på alle områderne og samler nu kræfterne om at få de nødvendige tiltag sat i gang.
”Målet med workshopserien er at skabe konkrete samarbejder mellem universiteter, virksomheder og myndigheder. Vi vil accelerere udviklingen og anvendelsen af effektive teknologier og energisystemer, og rent faktisk finde de løsninger, der hurtigt kan nedbringe CO2-udledningen”, siger Niels Axel Nielsen, Direktør for Myndighedsbetjening og Sektorudvikling ved DTU.
Deltagerne i workshopserien repræsenterer et bredt udsnit af de væsentlige aktører på såvel det nationale som internationale energi- og klimaområde. Hver workshop vil have mellem 100-150 deltagere, der er centrale repræsentanter fra erhvervsvirksomheder, hos myndigheder og i forskningen.
” Der er behov for at sætte yderligere fart i udviklingen af ny mere effektiv energiteknologi og finde konkrete løsninger på klimaproblematikken. Vi ser vi store perspektiver i, at det offentlige og erhvervslivet arbejder sammen om at løfte denne opgave”, siger Nicolai Zarganis, kontorchef og leder af sekretariatet for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) under Klima- og Energistyrelsen.
Myndighederne skal ligesom andre nationale og internationale offentlige styrelser, departementer mv. gennemføre de politiske initiativer og omsætte disse til praksis. Erhvervene skal kunne se markedsmulighederne og udvikle de brugbare løsninger.
”Med denne samarbejdsform vil forskning, erhvervsliv og de personer, der skal udforme regler og rammer, når teknologien er blevet udviklet, komme tæt på hinanden. Ved at inkludere myndighederne tidligt i udviklingsprocessen, kan parterne hurtigere finde ud af, hvad der vil virke, og hvad der er uhensigtsmæssigt”, siger Niels Axel Nielsen.
DTU intensiverer samtidigt den internationale forskningskoordination og målretter arbejdet i internationale netværk og forpligtende alliancer mod udviklingen af effektive energi- og klimateknologiske løsninger.
I workshopserien udvikler deltagerne anbefalinger til hvordan forskning, forretning, regulering og forvaltning kan samordnes. DTU vil på den måde skabe større innovationskraft og markedsfremdrift end hvad den enkelte aktør isoleret set kan frembringe.
”Samspillet mellem virksomheder, forskning og myndigheder er helt afgørende, når Danmark skal være i førersædet med bredt accepterede og kommercielt anvendelige klimateknologier”, udtaler branchedirektør Anders Stouge fra Energi Industrien i DI.
”Det er meget interessant for virksomhederne, at DTU indbyder dem til et tættere samspil. For der er ingen tvivl om, at det vil bidrage til at skabe mere innovation og nye kommercielt anvendelige klimaløsninger”, siger Anders Stouge.
Workshopserien består af ni workshops, to forsker konferencer og en high level konference. Den første løber af stabelen juni 2008, den afsluttende high level konference afholdes i september 2009. Det samlede program og oversigt over workshops og konferencer kan ses på www.dtu.dk/klima.
Yderligere oplysninger:
Direktør for Myndighedsbetjening og Sektorudvikling Niels Axel Nielsen, tlf. 2016 2001 nan@adm.dtu.dk