European Research Council

Fornemme EU-bevillinger til to DTU-forskere

Billedanalyse Medicinske apparater og systemer

DTU har modtaget to af de eftertragtede ’ERC advanced grants’, som uddeles af Det Europæiske Forskningsråd, European Research Council.

Den ene modtager er professor Per Christian Hansen, DTU Informatik, hvis projekt handler om at bruge de nyeste matematiske teknikker og metoder – og udvikle helt nye metoder – til at skabe bedre og mere pålidelige billeder inden for tomografien, som er en billeddannende teknik, der anvendes inden for bl.a. lægevidenskaben, og som indgår i  grundlaget for eksempelvis  CT-, MR- og PET-scanning.

Hovedvægten i projektet ligger dog på det matematiske og ikke på de specifikke anvendelser. Det er forholdsvis sjældent, at der gives så store bevillinger til dansk forskning i anvendt matematik.

Bevillingen er på godt 2.25 mio. euro, hvilket svarer til omkring 16.6 mio. kr.

Også forskningsprofessor Henning Friis Poulsen, Afdelingen for Materialeforskning på Risø DTU, har modtaget en af de prestigefyldte ERC-bevillinger. Han skal bruge bevillingen til at konstruere et instrument, der kan foretage såkaldte d-TXM-mikroskopier, som bruges til at karakterisere metaller, keramiske materialer og halvledere i nanostørrelse ved at trænge ned i materialet.

Mikroskopet vil kunne ’se’ strukturerne i nanomaterialerne over tid, så man kan fremstille 3d-film, som viser, hvordan processen foregår.

Bevillingen er på 2.5 mio. euro, dvs. omkring 18.5 mio. kr

Læs mere om Per Christian Hansens arbejde her.