Thomas Hjort Jensen

Studerende printer vægge

Byggematerialer Byggeproduktion og byggeledelse Bygningsdesign Bygningskonstruktion
I foråret blev DTU’s store 3D-betonprinter brugt af studerende, der deltog i en konkurrence om at udvikle innovative løsninger til printede huse.

”I dag er der meget fokus på hastigheden, men vi mener også, at der er et stort, og endnu ikke udforsket, potentiale for at lave 3D-betonprintede bygninger mere energieffektive.”

Ordene kommer fra Lars Fogh, Rasmus Green og Adrian Brun, hhv. fra kandidatuddannelsen i Byggeteknologi ved DTU Byg og fra Kunstakademiets Arkitektskole. I foråret var de i aktion med DTU’s store 3D-betonprinter i Design Build Lab hos DTU Engineering Technology i Ballerup.

Printet var en del af konkurrencen 3D Printing Housing Hack, som blev afholdt af LaFargeHolcim, hvor opgaven var at opfinde innovative løsninger, der kan udvikle 3D-betonprint.

Rasmus Green fra DTU fortæller:

”Vi arbejder med en ydervæg, der kombinerer flere funktioner i én væg. Ydervæggen har ingen kuldebroer – noget der normalt er en udfordring med 3D-betonprint. Den er isoleret med det bæredygtige materiale mycelium, som ud over isolerende egenskaber også har konstruktionsmæssige egenskaber. Derudover har vi integreret ventilationskanaler i væggen.”

Thomas Hjort Jensen

Unikt redskab

En af Europas største 3D-betonprintere er at finde i Design Build Lab på DTU Ballerup Campus. Printeren BOD2 fra den danske virksomhed COBOD International er en såkaldt gantry-printer, der kan printe på et areal på ca. 12 x 9,5 m og 3,5 m i højden i en hastighed på op til 30 m/min. 

Med 3D-betonprinteren har fagmiljøet omkring diplomingeniøruddannelserne inden for byggeri- og infrastruktur hos DTU Engineering Technology, studerende og branche et unikt redskab til at modne næste generation af betonprint gennem fælles undervisnings- og udviklingsprojekter på DTU.

”Printningen gik over alt forventning, og bare det, at alle vores print ikke væltede, er en succes. Det er første gang, vi ser vores koncept ’komme til live’. At kunne se og føle udtrykket i 3D-printet beton giver meget til det videre arbejde. Printprocessen gav desuden meget bedre føling med, hvad der er muligt at udføre og hvilke udfordringer, der er ved den,” siger Rasmus Green.