Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet, EFSA, har afsluttet første etape af en omfattende række risikovurderinger af sikkerheden ved de mere end 2.000 aromastoffer, der i øjeblikket bliver anvendt i EU. På baggrund af EFSAs arbejde vil EU-Kommissionen fastsætte, hvilke aromastoffer der fortsat kan anvendes i EU. DTU Fødevareinstituttet har koordineret arbejdet og bidraget til at udarbejde risikovurderingerne.
DTU Fødevareinstituttet har i dag kontrakt med EFSA om at lave forarbejdet til de EU-beslutninger, der skal træffes om aromastoffer og bidrager også til at udarbejde risikovurderingerne. Toksikolog Karin Nørby og biokemiker Vibe Beltoft fra DTU Fødevareinstituttet har i en lang årrække været koordinatorer for EFSA i risikovurderingen af de kemisk definerede aromastoffer med konsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet som overordnet projektansvarlig.
EFSAs risikovurderinger viser, at 1.667 af de vurderede aromastoffer er sikre i de mængder, som producenterne anvender. For ca. 400 stoffer har EFSA bedt om flere data fra producenterne, før de kan afslutte vurderingen. Det betyder ikke nødvendigvis, at stofferne udgør en risiko for sundheden, men EFSA har brug for flere oplysninger for at få de sikkerhedsmæssige forhold fuldt belyst.
Læs pressemeddelelsen fra DTU Fødevareinstituttet
http://www.food.dtu.dk/Default.aspx?ID=12968&PID=86105&NewsID=2057