Nyt forskningsprojekt bruger virtual reality i kampen mod demens

Informationsteknologi
learnT DTU – Centre for Digital Learning Technology på DTU Compute skal sammen med it-virksomheden Pactor A/S undersøge, hvordan virtual reality kan bruges til at bremse udviklingen af demens.

Demens berører de fleste af os – enten som patienter eller som pårørende.

Det er en uhelbredelig sygdom, der påvirker korttidshukommelsen og evnen til at tale og tage beslutninger. Selv simple hverdagshandlinger bliver med tiden påvirket.

 

Når mennesker rammes af demens bliver deres minder, livshistorie og identitet langsomt udvisket.

Men selvom demens ikke kan helbredes, kan udviklingen af sygdommen bremses eller forsinkes, og det er netop det, som projektet Early Dementia Treatment with Virtual Reality vil gøre ved hjælp af en ny tilgang:

"Vi vil udvikle et nyt it-værktøj til brug i ældreplejen, som skal stimulere hjerneaktiviteten hos demente for på den måde at træne deres kortidshukommelse og taleevne og dermed forbedre deres livskvalitet", forklarer Farzad Saber, direktør for
Pactor A/S.

 

Genskabelse af minder i virtual reality
I projektets første del vil forskerne undersøge en livsminderne hos gruppe ældre med demens fra to plejecentre i Ballerup Kommune og integrere dem i forskellige VR-oplevelser.

 

Hver patient vil blive vist sine egne minder i VR. Målet er at se, hvor godt demenspatienter interagerer med virtuel reality som en hukommelsesudløser sammenlignet med f.eks. fotografier, som ofte bruges i dag.

 

Efterfølgende vil testene bestå af kognitive øvelser og stimulering af hukommelse og minder ved hjælp af VR-spil, kognitive øvelser mv.

 

"Gennem virtual reality vil de ældre for eksempel blive bragt i situationer, hvor de kan genkende eller opdage noget, der minder dem om tidligere erfaringer. Det kan hjælpe dem med at genskabe deres minder og samtidig stimulere deres sprog, når de skal formulere deres egne minder", forklarer Helle Rootzén, professor og leder af  learnT DTU.

 

Studerende, forskere og industri

Udover forskere og ansatte i Pactor A/S arbejder Jakub Słupecki og Dan Coconet: Studerende på henholdsvis Digital Media Engineering og Computer Science og Engineering, på projektet som en del af deres speciale:

 

"På den måde bygger projektet bro mellem forskning, uddannelse og innovation". Afslutter Helle Rootzén.

 

Virtual reality testes første gang på gruppen af demens-patienter tidligt i 2018.