Virksomheder får gavn af gråt DTU-guld

Pensionerede DTU-alumner skal dele deres erfaringer med virksomheder i et nyt mentorprojekt, som DTU etablerer i samarbejde med Dansk Industri.

I januar startede DTU et nyt projekt, der sætter pensionerede ingeniører uddannet fra DTU i kontakt med små og mellemstore danske virksomheder. De erfarne ingeniører skal fungere som mentorer for virksomhederne i forbindelse med et eller flere innovationsprojekter, og det er gratis for virksomhederne at få den hjælp. Projektet er det første af sin slags i Danmark.

”Vi ser en god mening i at udnytte seniorernes kompetencer, som de har erhvervet sig gennem et langt arbejdsliv,” fortæller Isabella Ingrid Scheller, der er udviklingskonsulent på DTU’s kontor for alumner og særlige events og projektleder på initiativet. Idéen kom helt tilbage i 2012, og året startede et pilotprojekt med stor succes. I 2015 kører det første forsøg med ordningen.

Interessen har været overvældende, lyder meldingen fra Isabella Scheller, der har skrevet til over 1.500 alumner og allerede fået omkring 100 tilmeldinger til ”banken” af mentorprofiler.

Gevinst for alle

Seniorerne får mulighed for at være en del af DTU igen, men får også mulighed for at hjælpe nogle virksomheder, der skal til at begynde noget nyt eller som måske er kørt fast, forklarer Isabella Ingrid Scheller. Det betyder meget for dem, men det er også en gave til hele branchen:

"Vi ser en god mening i at udnytte seniorernes kompetencer, som de har erhvervet sig gennem et langt arbejdsliv."
Isabella Ingrid Scheller, udviklingskonsulent, DTU Alumni

”Mange små og mellemstore virksomheder har ikke tænkt på at ansætte en ingeniør, men det får de måske lyst til, når de igennem dette projekt ser, hvad ingeniører kan. Det er en god sidegevinst, og det synes seniorerne også,” siger Isabella Ingrid Scheller.

Udover at bruge egne kompetencer, vil de tilmeldte mentorer nemlig også gerne give tilbage til faget, vurderer hun. Det skorter heller ikke på interesse fra virksomheder. I første omgang er 20 små og mellemstore virksomheder en del af projektet. De søger forskellig hjælp, f.eks. til at foretage statistisk proceskontrol, få lavet og gennemført salgsstrategier, øge produktiviteten, planlægge eksportfremstød eller øvrig forretningsudvikling.

Virksomhederne og mentorerne er blevet matchet op efter ekspertise og behov, og mentorerne kan lægge så meget tid i projektet, som de vil, men minimum to timer om måneden i 11 måneder.

”Seniorerne er en meget interessant målgruppe, fordi de har tid og de har erfaring,” siger Isabella Ingrid Scheller. Hun håber, at projektet kan opskaleres, når prøveperioden er slut. Foreløbigt er det finansieret af fondsmidler og af arbejdstimer fra DTU og Dansk Industri.