Med syv nye supermikropskoper og en specialsikret bygning vil forskere fra DTU få enestående muligheder for at designe nye materialer til gavn for blandt andet miljø, produktion, energi og transport
Verdens kraftigste samling af mikroskoper blev i dag indviet på DTU af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller. DTU’s Center for Elektron Nanoskopi (DTU CEN) er skabt på baggrund af en stor donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
"Det er enestående, at et ambitiøst center både kan bygges og udstyres med det absolut ypperste inden for elektronmikroskopi på én gang. De eksperimentelle muligheder for dansk forskning i materialer og nanoteknologi bliver dermed løftet til verdensklasse. Det vil få stor indflydelse på nanoforskning i hele verden," siger DTU’s rektor, Lars Pallesen.
Et af de i alt syv nye mikroskoper er et næsten fire meter højt såkaldt Environmental Transmission Electron Microscope, der er udviklet af den verdensførende mikroskopleverandør FEI Company i samarbejde med DTU. Mikroskopet er det kraftigste af sin art i verden.
"Med det nyudviklede mikroskop vil vi kunne se detaljer på atomart niveau, i fremtiden også i 3D. Vi kan forstørre så kraftigt, at en fingernegl ville fylde det samme som Fyn.
Vi regner med at komme til at se opløsninger på 0,07 nanometer eller det samme som halvdelen af et kulstofatom", siger direktøren for DTU CEN, dr. Rafal E. Dunin-Borkowski.
Der vil ifølge dr. Dunin-Borkowski blive tale om et kæmpe skridt fremad inden for eksempelvis materialeforskning, hvor forskerne vil kunne se hvad der sker med de enkelte atomer, når de ændrer på materialer, så de får helt nye egenskaber.
"Det gælder både aluminiums- og magnesiumlegeringer, byggematerialer med mere. Der er tale om nye materialer, der kan forandre samfundsudviklingen på områder som kommunikation, energi, transport og elektronik," siger dr. Rafal E. Dunin-Borkowski.
Stærkt byggeri til følsomme apparater
DTU’s mikroskoper er specielle, fordi de bliver de første kommercielle mikroskoper, hvor man har fundet en metode til at kompensere 100 % for fejl i de elektromagnetiske linser.
Linserne kan ikke laves fejlfri, og derfor har den største udfordring været at justere for fejlene. Det er lykkedes i samarbejde med FEI Company, og målinger viser allerede nu, at der med kombinationen af de nye mikroskoper og den nye bygning er etableret den bedste mikroskopfacilitet i verden.
"Som verdens førende firma indenfor ultrahøje opløsninger og innovative løsninger har vi arbejdet tæt sammen med DTU", siger Don Kania, CEO og President for FEI Company.
"Vi har med succes vist vores evne til – i samarbejde med vores kunder - at levere de mest avancerede elektronmikroskoper kombineret med vores udviklingsekspertise i realiseringen af DTU CEN", siger Don Kania.
Skabelsen af DTU CEN har været muliggjort af den store donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der også har gjort det muligt at bygge en helt særlig bygning, som afskærmer mikroskoperne fra vibrationer, temperatursvingninger og elektromagnetisk støj.
Selv den mindste vibration vil give et uklart billede, når man arbejder med at tage billeder i en meget høj opløsning. Temperaturen i bygningen må højst svinge en tiendedel grad, ellers kan det få selve mikroskopet til at udvide sig eller trække sig sammen, ligesom elektromagnetiske felter generer teknologien i mikroskoperne.
Direktøren for DTU CEN, dr. Rafal E. Dunin-Borkowski, med det største af de nye mikroskoper.
Foto: Thorkild Amdi Christensen