En revolutionerende metode til at lave brintoverilte af vand, luft og strøm gør det overflødigt at bruge, opbevare og håndtere giftige og miljøbelastende kemikalier til desinfektion og vandrensning. Uden de giftige kemikalier forsvinder også en kilde til miljø- og sundhedsmæssige risici. HPNow, en start-up fra DTU Fysik, står bag opfindelsen, der på verdensplan kan skabe enorme besparelser.
Med den nye teknologi kan eksempelvis landmænd og drivhusejere fremover slippe for at håndtere farlige kemikalier, når de renser eller desinficerer vand. I stedet kan de selv producere brintoverilte, når de skal bruge det, og i den koncentration de har brug for – helt uden miljø- og sundhedsmæssige risici.
Bag HPNow står Rasmus Frydendal og Arnau Verdaguer Casadevall. Deres teknologi kan fordrive giftige kemiske desinfektionsmidler, der ofte er baseret på klor. Herunder landbrugs- og husdyrbrug samt ved drikkevandsrensning og dermed eliminere store daglige miljøpåvirkninger og sundhedsrisici. Samtidig er processen billigere end konventionelle teknologier.
”Vi har skabt et gennembrud inden for decentraliseret vandrensning. Vi tager vand, luft og strøm og producerer brintoverilte ud af det. Brintoverilte bruges så til at rense vand og bagefter bryder det ned til rent vand og ilt uden at efterlade nogen miljøspor. Så er det ikke nødvendigt at bruge farlige og miljøbelastende kemikalier”, fortæller Rasmus, der har taget sin ph.d. på DTU.
6 mio. tons brintoverilte og klor
På verdensplan produceres der ca. 6 mio. tons brintoverilte og endnu mere klor, der også bruges til desinfektion og vandrensning, og det kræver meget at fragte kemikalierne sikkert rundt i verden. HPNow’s nye teknologi, der producerer brintoverilte on-site, udrydder de logistiske udfordringer med fragten, miljøpåvirkningerne i landbruget og håndteringen af farlige kemikalier, da der ikke længere er brug for at opbevare og håndtere kemikalierne.
”Teknologien tilbyder et skifte væk fra centraliseret produktion, fragt og håndtering af kemikalier, og i stedet produceres det lokalt på en bæredygtig måde, når man har brug for det” fortæller Rasmus og fortsætter:
”Vores teknologi fjerner behovet for at anvende giftige kemikalier til desinfektion og vandrensning. For landbruget medfører det for eksempel, at bæredygtigheden bliver bedre samtidig med reducerede omkostninger og øget udbytte i afgrøder. Derudover øger det sikkerheden for landbrugsmedarbejderne og forbedrer plante- og dyresundheden, da affaldsprodukterne kun er vand og luft. For forbrugeren kan det betyde, at grøntsager, frugt og kød indeholder færre kemikalier, og bliver billigere at producere”.
Forskning i brændselsceller tog en drejning
Rasmus Frydendal og Arnau Casadevall var begge Ph.d.’er på DTU Fysik og forskede i energi og katalysatorer til brændselsceller og elektrolyse, da de opdagede, at de kunne producere brintoverilte med højere aktivitet end hidtil set. Resultaterne tog de med sig videre i deres forskning, hvor de i laboratorierne på DTU skabte de banebrydende resultater.
”Globalt set er adgangen til rent vand under pres for. Utraditionelle vandkilder, som genanvendt spildevand og åbne reservoirer, er derfor interessante alternativer. Men vandet skal behandles før brug. Derfor fokuserede vi fra starten på at udvikle metoder med global indvirkning, som også er enkle for brugerne. Det er forskningen, vi har lavet på DTU Fysik, der muliggjorde, at vi kunne patentere vores idé og publicere vores resultater i Nature Materials. Det har været et godt afsæt til at skaffe funding og bevillinger til projektet” siger Arnau.
Og det er ikke opbakning fra de store innovationsprogrammer, der har manglet. Rasmus og Arnau’s opfindelse er så iøjnefaldende, at de har fået bevillinger fra Climate-KIC, Innovationsfondens Innobooster og igennem Horizon 2020 programmet fra EU. Derudover har de vundet priser på Venture Cup, Royal Chemical Society og Agromek.
”Baseret på den feedback vi får fra markedet, ser det godt ud, og vi har et samarbejde med et af de største firmaer inden for vandsystemer til landbrug. Vi er i gang med nogle af de sidste tests, inden vores prototyper bliver til et produkt vi kan sælge”, fortæller Arnau.
Brintoverilte er et miljøvenligt og effektivt alternativ til giftige desinfektionsmidler, som ofte er baseret på klor. Med HPNow’s skalerbare teknologi kan brintoverilte produceres on-demand og on-site udelukkende ved brug af vand, luft og elektricitet. Derved kan fordelene ved brintoverilte bredes ud til en lang række markeder, heriblandt landbrug, fiskeopdræt og drikkevandsrensning.