Unge fra 83 lande indtager Lyngby Campus til sommer, når DTU og Københavns Universitet sammen arrangerer OL i fysik for unge under 20 år.
Når Lyngby Campus til sommer tømmes for studerende, som skal hjem til en velfortjent sommerferie, skaber det plads til andre aktiviteter. 7.-15. juli er DTU sammen med Københavns Universitet vært for den internationale Fysikolympiade for gymnasieelever, IPhO, med deltagelse af 400 elever og 160 ledere fra 83 lande.
De danske kvalifikations- og slutrunder op til olympiaden har kørt siden november 2012 på de enkelte gymnasier og kulminerede søndag den 23. april på DTU, hvor de sidste 12 finalister dystede i en kamp på teori og praktisk kunnen i fysik. Dagen efter blev de fem endelige repræsentanter for Danmark offentliggjort ved en officiel ceremoni på Carlsberg.
Henrik Bruus er til daglig professor på DTU Fysik og har de seneste ti år været næstformand i den danske olympiadekomité. På spørgsmålet om, hvorfor den slags arrangementer er vigtige, svarer han:
”Fordi fysikolympiaderne er med til at sikre, at nogle af vore dygtigste unge på gymnasier og htx-kurser fra hele landet fastholder og udbygger deres interesse for naturvidenskab. En undersøgelse har vist, at deltagelsen i de indledende danske konkurrencer bidrager til, at næsten alle deltagerne senere fortsætter med studier inden for naturvidenskab, specielt fysik, eller inden for ingeniørvidenskab.”
Teori og praksis
Den første fysikolympiade blev holdt i 1967, og Danmark har deltaget hvert år siden 1996. Og værtskabet, som går på tur mellem deltagerlandene, er i år kommet til Danmark. DTU og KU er fælles om arrangementet, hvis teoretiske prøver afholdes på Niels Bohr Institutet på KU, mens de praktiske prøver samt velkomst-, midtvejs og afslutningsfesterne afholdes på DTU i Lyngby.
Det pensum, de unge deltagere skal kunne til fysikolympiaden, svarer til niveauet på første år på universitetet. Og det udfordrer de unge deltagere, mener Henrik Bruus.
”Eleverne får i den grad styret deres lyst til at arbejde intensivt og på højeste niveau med et fag, der virkelig interesserer dem. Og så møder de andre, der deler den interesse. Det betyder også, at de får en flyvende start på deres fremtidige studier. Faktisk ser vi mange af dem igen herude på DTU, når de begynder at læse til ingeniør. En del af dem skal også hjælpe til med den internationale fysikolympiade til sommer,” uddyber Henrik Bruus.
Læs mere på www.ipho2013.dk