Stigende forekomst af ESBL-bakterier

ESBL-bakterier forekommer i stigende grad hos både mennesker og i fødevarer. Mange prøver fra importeret kyllingekød og danske slagtesvin indeholder ESBL-colibakterier. Der er også en stigning i den type colibakterier hos mennesker. Bakterierne er resistente over for antibiotika, der er vigtige til behandling af livstruende infektioner hos mennesker. Det viser tal fra årets DANMAP-rapport for 2009.

ESBL-bakterier er et af de hurtigst stigende resistensproblemer verden over. Disse bakterier er resistente overfor de bredspektrede antibiotika, cefalosporiner, der ofte bruges til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.

Der findes flere forskellige ESBL-typer, og blandt de typer, der er fundet hos svin og i kød, er flere af disse typer også fundet hos mennesker. Der er også en stigning fra 2007 til 2009 i forekomsten af ESBL-colibakterier hos danske patienter. På danske sygehuse er der et stigende forbrug af cefalosporiner, som fører til øget forekomst af ESBL-bakterier.

Bakterier i importeret kød fra fjerkræ er generelt mere resistente over for antibiotika sammenlignet med bakterier fra dansk produceret fjerkrækød.


DANMAP 2009
Tallene stammer fra DANMAP-rapporten for 2009, der i år er udkommet for 14. gang. Hvert år opgør rapporten forbrug af antibiotika og forekomsten af resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker. Bag rapporten står DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut.

 

Læs pressemeddelelse fra parterne bag DANMAP-programmet her