Petriskål

Fibre til kamp mod tarmsygdom

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Sundhedsfremmende stoffer

Udvalgte fibertyper fra sukkerroer og kartofler kan få tarmens mælkesyrebakterier til at gro, viser resultater fra et ph.d.-projekt fra DTU Fødevareinstituttet. Det kan være godt nyt for patienter med sygdommen blødende tyktarmsbetændelse. Bakterierne menes nemlig at kunne hæmme betændelsestilstanden og mildne sygdomsforløbet. Perspektivet er inden for fem år at foretage de første test med de specielle fibre på mennesker.

Bestemte fibre af restprodukter fra produktion af kartoffelmel og sukker kan måske give mennesker med blødende tyktarmsbetændelse et bedre behandlings- og sygdomsforløb. Sygdommen kan endnu ikke helbredes, men håbet er, at man i fremtiden kan mindske sygdomsudbruddets længde og voldsomhed eller forlænge sygdommens inaktive stadie ved hjælp af bestemte kostændringer. Det konkluderer Louise Kristine Vigsnæs fra DTU Fødevareinstituttet i sin ph.d.-afhandling.

Læs mere på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.