Ved et uddannelses- og forskningspolitisk topmøde på DTU den 5. oktober vil et panel af politikere sammen med repræsentanter fra erhvervslivet og universitetsverdenen diskutere, hvordan vi styrker uddannelse og forskning på de danske universiteter.
På topmødet mødes de ansvarlige politikere med en række eksperter, erhvervsledere og studerende til en debat om fremtidens universiteter. Debatten vil fokusere på, hvordan vi sikrer, at Danmark bliver ved med at være et førende vidensamfund og hjemsted for nogle af verdens bedste universiteter.
Topmødet afholdes i en tid, hvor forsknings- og uddannelsespolitiske prioriteringer igen er kommet på dagsordenen. Regeringen er kommet med en helhedsplan, der i store træk fastholder det nuværende niveau for investeringer i forskning og en omlægning af SU-systemet. Samtidig med at der fortsat spares på uddannelsesområdet.
Prioritering af teknisk forskning
Socialdemokraterne meldte efter helhedsplanens fremlæggelse ud, at de ville øge andelen af offentlige udgifter til forskning og udvikling, der bruges på teknisk forskning, fra 14 procent til 20 procent. Og senest har direktørerne for tre af landets største virksomheder, Grundfos, Danfoss og Novozymes i en kronik i Berlingske efterlyst en højere prioritering af midler til de tekniske videnskaber, og kaldt det paradoksalt, at der spares på uddannelse og forskning.
Det synspunkt deles af rektor på DTU Anders Bjarklev:
”Danmark har forskningsmiljøer i verdensklasse. For et land af vores størrelse, er det noget som vi kan være meget stolte af. Men det har krævet talent, mod og visionære beslutninger at prioritere forskning, der rækker langt ud i fremtiden,” siger han.
”Spørgsmålet er, om tiden ikke er inde til en ny langsigtet og visionær forskningsindsats. For selvom forskning er dyrt og uforudsigelig skaber det ny vækst og innovation. Og uden handlekraftige visioner fra beslutningstagerne i dag, kan man meget vel frygte for et fattigere Danmark på den lange bane.”
Besparelser på uddannelse
Regeringens bebudede omlægning af SU-systemet er blevet kritiseret af DTU’s studerende gennem Polyteknisk Forening - studenterorganisationen på DTU, der bl.a. frygter at studerende kan komme til at gældsætte sig for meget. Under topmødet vil formanden for Polyteknisk Forening, Sebastian Molbech Hansen fortælle om DTU-studerendes syn på den bebudede omlægning, og komme med deres ønsker til fremtidens uddannelser.
Derudover har Dansk Industri, Dansk erhverv og LO kritiseret regeringens planer på uddannelsesområdet. Det fremgår ifølge dem af finanslovforslaget for 2017, at der indtil 2020 spares over ti milliarder kroner - især på det såkaldte omprioriteringsbidrag. Regeringens svar på kritikken har været at finansloven tværtimod lægger op til at gøre Danmark rigere, så det bliver muligt at investere op mod otte milliarder kroner i blandt andet uddannelse indtil 2025.
”Alle er enige om, at vi skal være dygtigere, og at vi skal være blandt de bedste i verden. Det kræver uddannelser der udfordrer de unge til at nå deres fulde potentiale. Det er universiteternes pligt at effektivisere uddannelserne, så vi får de bedste kandidater for færrest mulige penge, men jeg tror vi er ved at nå grænsen for, hvor meget vi kan spare på vores uddannelser uden at kvaliteten daler,” siger Anders Bjarklev.
DTU’s uddannelses- og forskningspolitiske topmøde bliver afholdt på DTU Lyngby Campus den 5. oktober 2016 fra 9–13.
Alle er velkomne ved tilmelding: www.dtu.dk/topmoede Der er et begrænset antal pladser.