Computernøgle til arvelige sygdomme

Forskere på DTU har fundet en computernøgle, der kan kortlægge generne bag arvelige sygdomme som brystkræft, sklerose og Alzheimers. Resultaterne kan betyde ny medicin og bedre helbredelsesmuligheder

Forskningsresultaterne fra Center for Biologisk Sekvensanalyse ved DTU – der i dag offentliggøres i Nature Biotechnology - viser, at de gener, der har betydning for udviklingen af en sygdom som Alzheimers, arbejder efter præcis de samme regler som de gener, der er involveret i helt fundamentalt anderledes sygdomme som hjertesygdomme, sklerose, brystkræft og type-2 diabetes. Det betyder, at de mange forskellige årsager til sygdommene langt nemmere kan opdages og danne baggrund for langt bedre behandlingsmetoder.

 

”Forskellige typer sygdomme viser sig meget forskelligt, men den nye overraskende opdagelse er, at alle generne spiller efter de samme regler. De nye forskningsresultater viser, at de gener, der udløser sygdommen, uanset hvilken arvelig sygdom der er tale om, er sociale holdspillere, der samarbejder efter nogle helt specifikke regler. De regler er nu kortlagt. Vi har i hundredevise af sygdomme som fx sklerose, Parkinson, hjertesygdomme og diabetes peget på nye gener, der muligvis er med til at udløse sygdommen”, siger Kasper Lage, der er projektleder bag forskningsresultaterne.

 

Arvelige sygdomme bliver nemmere at tolke for lægerne med de danske resultater. Er man i risikogruppen for en sygdom som type 2-diabetes, vil lægerne kunne forebygge eller udskyde sygdommen ved at vejlede om fx kost tidligt i livet. Man vil i fremtiden måske også kunne tilbyde vaccine eller sågar skifte det svage gen ud ved hjælp af genterapi.

 

”Det her er et afgørende skridt for vores forståelse af arvelige sygdomme, og desuden et gennembrud for systembiologien som forskningsredskab inden for genetik og sygdomme”, siger Søren Brunak leder af Center for Biologisk Sekvensanalyse ved DTU.  ”Vi arbejder med gener og proteiner, men også med tekster, der beskriver hvilke karakteristika en bestemt sygdom har, og lader computeren samle det hele”, siger han.